Hlavní obsah

Přehled o dění na účtu je možný i v mobilu. Nastavte si informační SMS

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li mít neustále po ruce čerstvé informace o aktuálním zůstatku na svém účtu či o příchozích a odchozích platbách, stačí domluvit si s bankou SMS servis. V pravidelných intervalech pak od ní budete dostávat informace o transakcích, které jsou pro vás důležité. Nebude to ale zadarmo, za jednu zprávu můžete zaplatit i čtyři koruny.

Foto: Profimedia.cz

Za informační esemesku o pohybu na vašem účtu zaplatíte od jedné do čtyř korun.

Článek

Informační krátké zprávy od banky oceníte především, když nemáte po ruce internet, respektive se nemůžete podívat do svého internetového bankovnictví ani si přečíst e-mail od banky. Kromě SMS informujících o dění na vašem účtu si totiž můžete s bankou domluvit, aby vám posílala zprávy e-mailem. Těmi vás na rozdíl od esemesek bude zásobovat zdarma.

Informace o zůstatku, platbách i směnných kurzech

Podle svých priorit si můžete zvolit rozličný obsah zpráv. Například si necháte každý den posílat stav svého konta, respektive výši zůstatku na účtu. Tyto zprávy ale můžete modifikovat i tak, že vám banka pošle zprávu jen, když se zůstatek změní, nebo když se třeba zvýší/klesne nad/pod zvolenou částku.

Klienti také často požadují zasílání oznámení o příchozích či odchozích platbách. Můžete si nastavit, aby vás banka informovala nejen o uskutečněných transakcích, ale i o těch, které byly zamítnuty. Požadované zprávy můžete třídit i podle toho, zda byly provedeny platební kartou, jednorázovým či trvalým příkazem nebo prostřednictvím inkasa.

Některé banky (například ČSOB či Komerční banka) klientům na jejich žádost zasílají i SMS o kurzovním lístku ČNB či dané banky.

Zřízení zdarma, jen v Raiffeisenbank za 50 korun

Zasílání informačních SMS si můžete nastavit sami přímo v internetovém bankovnictví. Kromě LBBW Bank, u které si službu můžete sjednat jen při osobní návštěvě na pobočce, vám to umožní všechny banky. Je-li vám bližší osobní jednání, můžete pochopitelně i u většiny ostatních bank navštívit pobočku nebo využít call centrum.

Za zřízení služby si naprostá většina bank nic neúčtuje. Výjimkou je Raiffeisenbank, která po vás bude požadovat poplatek 15 korun, pokud pro nastavení informačních SMS využijete služeb pracovníka call centra. 50 korun jí zaplatíte, zřídíte-li si službu na pobočce banky.

Za jednu zprávu korunu i čtyři koruny

Za jednu informační SMS bance zaplatíte minimálně jednu korunu (Air Bank s účtem Malý tarif) či až čtyři koruny (Raiffeisenbank). V současné době si díky akční nabídce poplatek neúčtují ve Volksbank.

Kolik zaplatíte za informační SMS (v korunách)
BankaPoplatek za SMSBalíček, SMS zdarma
Air Bank1 (1)u Velkého tarifu za 150 Kč měsíčně zdarma všechny SMS
Česká spořitelna1,50Osobní účet: zůstatkové SMS zdarma
ČSOB2Aktivní konto: 5 SMS v měsíci zdarma Exkluzivní konto: 10 SMS v měsíci zdarma
Equa bank1,50nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
Fio banka2,40nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
GE Money Bank2,50Genius Active, Optimal a Dual: 50 SMS v měsící zdarma Genius Gold: všechny SMS zdarma
Komerční banka2,50nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
LBBW Bank2,50nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
mBank1,40Balíček Push 20: 20 SMS za 25 Kč měsíčně Balíček Push 40: 40 SMS za 45 Kč měsíčně Balíček Push 60: 60 SMS za 55 Kč měsíčně
Poštovní spořitelna3nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
Raiffeisenbank4nenabízí, všechny informační SMS zpoplatněné
UniCredit Bank1,90Cool Konto: 10 SMS zdarma Perfektní konto: 15 SMS zdarma Premium konto: 25 SMS zdarma
Volksbankzdarma v akční nabídce
Zunovšechny SMS součástí služby SMS (zdarma pro Účet i Účet Plus) nebo SMS Plus (18 Kč s Účtem, zdarma s Účtem plus) (2)
Zdroj: banky; stav k 20. únoru 2013; Poznámky: (1) Malý tarif: za každých pět zaslaných SMS účtují pět korun; (2) služba SMS: pouze neuskutečněné platby a bezpečnostní zprávy, SMS Plus: veškeré zprávy o zůstatku i pohybech na účtu

Banky klientům zasílají i autorizační SMS s potvrzovacím kódem pro operace v internetovém bankovnictví. Za tyto zprávy si nic neúčtují, pro klienty jsou zdarma.

Frekvence zasílaných zpráv

Je čistě na vás, jak často vás bude banka o dění kolem vašeho účtu informovat. Pochopitelně to záleží i na typu zpráv. Pokud chcete mít každý den přehled, jak si na svém účtu stojíte, banka vám denně zašle zprávu o penězích, které máte k dispozici. Jestliže vám stačí jen zpráva o příchozí výplatě, SMS vám přijde jednou za měsíc.

Některé banky vám umožní nastavit si zasílání esemesek jen během určitého období. Například když odjedete na dovolenou a chcete mít přehled třeba o platbách kartou.

U některých typů esemesek (například informujících o výši zůstatku) si v několika bankách (ČSOB, mBank, Equa bank či GE Money Bank) můžete zvolit i  čas, kdy chcete zprávy dostávat. Bohužel tuto možnost máte jen v omezené míře u esemesek, které informují o aktuálních transakcích. Banky je zasílají prakticky hned po provedení platby.

"U pravidelných denních SMS lze nastavit, kdy bude zpráva odcházet. U SMS vyvolaných jinou událostí, například příchozí platbou, si klient může nastavit takzvané období klidu, tedy čas, kdy zprávy čekají na odeslání," upřesnila pro Novinky Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí Equa bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám