Hlavní obsah

Pozemky za 10 let zdražily i dvojnásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volného místa ubývá. V drtivé většině lokalit v ČR se ceny stavebních parcel během deseti let zvýšily o desítky procent. Zdražily také zahrady. Jsou ale výjimky. Ne všechny lokality jsou žádané a ne každý pozemek na jinak dobrém místě je terno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Za deset let stavební pozemky v Praze zdražily v průměru o 90 až více než sto procent, v Brně o 90 procent, v Ostravě o 50 procent, v Olomouci o 60 procent, ve Zlíně o bezmála 80 procent,“ shrnuli pro Právo výsledky analýzy cen stavebních pozemků v porovnání s rokem 2011 Milan Belsčák ze společnosti Audit pozemků a realitní konzultant společnosti MJBG Marek Jůva.

Například v Plzni se za desetileté období ceny zvedly o bezmála 20 procent, v Kolíně a Nymburku o 30 procent.

Pozemky setrvale zdražují, ceny letí vzhůru i na venkově

Finance

V některých oblastech ale ceny stavebních pozemků v porovnání s rokem 2011 v průměru naopak klesly. V Karlových Varech o 30 procent, v Mladé Boleslavi o přibližně deset procent, v Pardubicích až o 20 procent, v Jihlavě a Kladně o 20 procent, v Českém Krumlově o deset procent.

Co sráží hodnotu pozemku
Některé typy brownfieldů
Špatně koncipované územní plány obcí
Dlouhodobá stavební uzávěra
Špatně zvolené satelitní obce krajských měst
Komplikované vlastnické vztahy a věcná břemena
Zdroj: Bezrealitky.cz

V současnosti se ceny stavebních pozemků v regionech podle analýzy serveru Bezrealitky. cz pro Právo pohybují od 500 do 1500 Kč/m2. V lokalitách kolem velkých měst ovšem už běžně činí pět až 10 tisíc korun za metr čtvereční, přičemž pomyslný prstenec, kdy je oblast ovlivněna velkým městem, se rozšířil z 25 kilometrů na téměř dvojnásobek.

Dražší jsou i zahrady

Ovlivněno je to zejména příměstskými vlaky, byť někde je omezují četné rekonstrukce tratí a technické výpadky, jako třeba u spojů z Berouna do Prahy. Metr čtvereční stavební parcely v nejlukrativnějších lokalitách zejména kolem hlavního města se dnes prodává běžně za 15 tisíc korun i více.

„V Brně za poslední dva roky nejvíce stouply ceny u stavebních pozemků s výměrou kolem 500 m2. Prodávaly se zhruba za 10 tisíc korun za m2, nyní za 14 tisíc korun. Růst je patrný ale i jinde. Například při prodeji pozemku pro bydlení v obci Malečov, vzdálené osm kilometrů od Ústí nad Labem, se cena vyšplhala z původních 1300 na 2227 korun za m2,“ shrnula o pozemcích společnost Bidli.

Chcete stavět? Obci dáte i tisícovku za obytný metr

Ekonomika

Zejména za poslední rok znatelně zdražily i nestavební pozemky. „U zahrad v dojezdové době autem od velkých měst, často s vlastními stavbami, registrujeme meziroční růst cen v průměru o patnáct procent,“ potvrdil Právu šéf Bezrealitky. cz Hendrik Meyer. Cena za metr se v těchto případech pohybuje kolem 3320 Kč/m2.

Velké zahrady, respektive sady, které je možné využívat pro relaxaci i pro hospodaření, většinou dále od velkých měst, se pohybují kolem 500 korun za metr čtvereční. Zahrady u krajských měst, jež bývají součástí zahrádkářské kolonie, vycházejí na 1200 až 1800 Kč/m2 podle výbavy. Je zde patrný meziroční růst cen o 11 procent.

O kvalitní půdu je rovněž zájem

Zemědělská půda stojí kolem 20 až 40 Kč/m2, nejlukrativnější až 50 Kč/m2, uvedla společnost Bezrealitky.cz. „V Evropském měřítku je dostupnost půdy v Česku stále velice dobrá. Ještě dražší než u nás jsou pozemky na Slovensku i v Polsku, srovnatelně v Maďarsku,“ dodal ředitel Meyer.

Kam s volnými penězi? Zkuste investovat do zemědělské půdy

Finance

Podle něho obecně platí, že nejrychleji se v současnosti prodává zemědělská půda nebo zahradní pozemky určené pro případnou rekreaci.

„Zde se bavíme o řádech dnů, kdy se ozývají první zájemci. Podobně jsou na tom zasíťované stavební parcely v nejlukrativnějších lokalitách. Nejpomaleji se prodávají větší stavební plochy, určené pro specifické projekty nebo zatížené břemeny,“ konstatoval Meyer.

Poptávka podle něho setrvale stoupá, nejen kvůli zájmu o okamžitou výstavbu nebo rekreační využití. Střadatelé i větší investoři do nemovitostí ukládají peníze, aby je chránili před inflací. Hypoteční banka za celou ČR souhrnně u pozemků spočítala k letošnímu 2. čtvrtletí meziroční růst cen o téměř 19 procent.

„Nabídku brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Na odbyt tak jdou i pozemky na spekulaci bez schváleného územního plánu. Spolu se zdražováním roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Nadále trvá vyšší zájem o pozemky vhodné pro rekreační objekty,“ uvedl Petr Němeček z Hypoteční banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám