Hlavní obsah

Pojistku na auto vám může zdražit i nehoda, kterou jste nezavinili

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud je viník dopravní nehody neznámý, tedy třeba z místa nehody ujel a policii se ho nepodařilo vypátrat, a nedojde k újmě na zdraví, na nikom si nic nevezmete. Buď si škodu uhradíte sami, anebo máte-li havarijní pojištění, tak vám škodu uhradí pojišťovna, jenže počítejte s tím, že vás to u většiny pojišťoven něco bude stát.

Článek

Například ve Wüstenrot pojišťovně přijdete částečně o bonus, který získáváte za roky, které jezdíte bez nehod.

„Za každou škodu, kdy požadujete náhradu po pojišťovně, přijdete v případě havarijního pojištění o 36 měsíců bonusů z bezeškodního průběhu,“ vysvětluje Kateřina Bílá z této pojišťovny. Pokud jste tedy řidič jezdící šest let bez nehod, máte nárok na 40% bonus z maximálního 60%, které pojišťovna poskytuje po 120 měsících bezeškodního průběhu. Po nehodě vám odečtou 36 měsíců a zůstane vám 15% bonus.

Stejně postupuje i pojišťovna Allianz. „V případě, kdy je neznámý viník nehody, je klientovi opravdu snížen bonus za bezeškodní průběh pojištění, a tudíž i navýšeno pojistné v havarijním pojištění,“ potvrzuje i Pavla Paseková, vedoucí oddělení komunikace Allianz pojišťovny.

Příklad

Dokládá to příkladem řidiče nové Škody Octavia 1,6 s trvalým bydlištěm v Pardubicích, který jezdí šest let bez nehod a jemuž způsobí neznámý viník škodu za padesát tisíc korun. Poškozenému řidiči by se pak pojistné v Allianz navýšilo o 1015 Kč při spoluúčasti ve výši 10 % (při minimální spoluúčasti 10 tisíc korun).

Obdobný postup uplatňuje i pojišťovna Uniqa. „Není-li patrný viník – jiná osoba, subjekt, u něhož lze nárokovat vzniklou újmu, nebo nejde-li o živelní událost hromadného charakteru, kterou nelze ovlivnit, k přehodnocení pojistky dochází vždy,“ zdůrazňuje Eva Svobodová z této pojišťovny.

ČSOB Pojišťovna je benevolentní

Naopak klienti ČSOB Pojišťovny by tratit nemuseli. „ČSOB Pojišťovna pojistné nezvýší, pokud se jasně prokáže, že škoda byla zaviněna jiným účastníkem provozu, než je řidič pojištěného vozidla. Stejné platí i pro vandalismus či živelní události,“ říká Tomáš Hejda, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny. To, že havárii nezavinil řidič pojištěného vozidla, buď zdokumentuje policie, anebo si zjistí stav pojišťovna.

Újmu na zdraví může uhradit Česká kancelář pojistitelů

V některých případech nejenom újmu na zdraví, ale i škodu na vozidle za neznámého viníka, respektive jeho pojišťovnu, v níž má povinné ručení, hradí Česká kancelář pojistitelů. Podmínkou ale je, že věcná škoda nebo ušlý zisk přesáhly 10 000 korun a současně došlo i k závažné újmě na zdraví. Vyplývá to ze zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Nabourané zaparkované auto? Máte smůlu

„Jestliže nehodu vyšetřuje policie a byla způsobena škoda na zdraví, může se poškozený obrátit na Českou kancelář pojistitelů. Pokud však je škoda jen na majetku, kancelář ji z garančního fondu hradit nemůže. To se může stát, třeba když někdo způsobí škodu na zaparkovaném vozidle. Poškozený může využít své havarijní pojistky,“ sdělil Právu Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám