Hlavní obsah

Podvodní prodejci energií jsou čím dál drzejší. Lidem tvrdí, že ČEZ zkrachoval

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí ceny energií vedou mnoho tisíc domácností k tomu, aby se zamyslely nad změnou dodavatele. Využívají toho nepoctiví podomní prodejci, kteří se zaměřují hlavně na starší občany a neváhají jim lhát do očí. K jejich penězům se chtějí dostat dokonce tvrzením, že energetický kolos ČEZ zkrachoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávno oznámené zdražení elektřiny až o dva tisíce korun ročně aktivitu neseriózních podomních prodejců ještě dále zvýšilo. „ČEZ zkrachoval, rychle mi to podepište, než vám vypnou elektřinu,“ dozvěděly se už stovky lidí. Těchto případů, ke kterým dochází už nejen u prodejců menších dodavatelů, přibývá.

Lidé by si měli při setkání s takovým obchodníkem vyžádat veškeré informace, a hlavně žádné dokumenty nepodepisovat, radí odborníci. Vhodného dodavatele zjistíte až pečlivým srovnáním několika možných alternativ.

„Nemůžeme házet všechny podomní prodejce do stejného pytle. Bohužel na první pohled je pro neznalého člověka velmi těžké odlišit odborníka od podvodníka. Doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost pro čtení předložených dokumentů a srovnání předložené nabídky s ostatními, například na internetu,“ uvedl Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Obce podomní prodej zakazují 

Trpělivost dochází nejen oklamaným lidem, ale také jednotlivým městům a obcím. Ty se v čím dál větší míře uchylují k radikálnímu kroku, tedy zákazu podomního prodeje. V současnosti platí například v Uničově, Břeclavi, Hodoníně, Chebu, Bystřici nad Pernštejnem nebo ve Vsetíně. Zde je možné uložit pokutu podnikatelům až 200 tisíc korun.

Další města se postupně přidávají. Od Nového roku by měl zákaz platit i v Blansku nebo v Šumperku.

Od letošního června jsou zakázány podomní a pouliční prodej a nabídky služeb na celém území města Bystřice nad Pernštejnem. Zákazem se rozumí takový prodej a nabídka služeb, kdy je bez předchozí objednávky dům od domu nebo na veřejném prostranství mimo shora uvedené stálé a mimořádné tržní místo nabízeno a prodáváno zboží či služby.

Energetický regulační úřad registruje aktivity více měst. Připravuje se etický kodex, který má tyto problémy eliminovat. K němu se již přihlásilo více než třicet energetických firem. Chybí ale podpis například společnosti ČEZ a dalších důležitých hráčů na trhu, jako jsou Bohemia Energy, Centropol nebo Bicorn.

Reklama

Výběr článků

Načítám