Hlavní obsah

Platby kartou předstihly oblíbenou dobírku

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ještě v loňském roce dávali lidé i při nákupu zboží na internetu přednost platbě v hotovosti při převzetí zboží, letos se trend obrátil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Ještě na začátku letošního roku byla mezi zákazníky nejoblíbenější dobírka, která stabilně tvořila přes 40 procent všech plateb. Na druhém místě byla platba kartou online s 35 procenty, třetí byl bankovní převod. V souvislosti se šířením nového koronaviru a bezpečnostními opatřeními, která jsme zavedli, se ale počet bezhotovostních plateb dramaticky navýšil, a to na úkor právě dříve oblíbených dobírek,“ potvrdil Právu Jakub Střeštík z Mall Group.

Pandemie prověřila stupeň digitalizace bank, internetové platby zažily boom

Finance

Kartou i v prodejně

Platby kartou mají nyní u Mall.cz podíl 45 procent, dobírka, kterou ještě loni preferovala více než polovina zákazníků, klesla na 33 procent.

Trend potvrzují i další velcí online prodejci. „Jednoznačně nejoblíbenější je platba kartou online, kterou platí více než 40 procent zákazníků. Následuje platba při převzetí zboží na pobočce kartou a na pobočce v hotovosti. Těsně v závěsu je čtvrtá nejoblíbenější metoda, a to dobírka,“ vysvětlila mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

Za koronaviru je jistější platit bankovní kartou

Stalo se

Podle obchodního ředitele CZC.cz Tomáše Pilského se meziročně počet zákazníků, kteří platí kartou online, zvýšil o 23 procent. Situace se otočila i v Datartu. Tam v polovině loňského roku v kamenných prodejnách platilo za zboží hotově 68 procent zákazníků a při nákupu přes e-shop využilo vyzvednutí zboží na prodejně a platbu v hotovosti 55 procent lidí.

„Zákazníci v současnosti preferují bezhotovostní platby. A to jak u internetových objednávek, tak při nákupu v prodejně,“ řekla Právu mluvčí Datartu Eva Kočicová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám