Hlavní obsah

Peníze půjde poslat i bez čísla účtu, stačí znát mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platba na kontakt je nová služba, kterou připravují tuzemské banky ve spolupráci s Českou národní bankou (ČNB). Od příštího roku tak bude možné poslat peníze na účet, aniž by bylo nutné znát jeho číslo. Postačí vám znalost telefonního čísla majitele účtu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Chcete-li poslat peníze, musíte znát číslo účtu. Od příštího roku to nebude nutné, Česká bankovní asociace (ČBA) totiž ve spolupráci s ČNB spolupracuje na projektu nové služby, tzv. platby na kontakt, kdy místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví vám bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby.

Platba na kontakt
Provedení platby i bez znalosti čísla účtu příjemce bude možné díky registru čísel účtů spárovaných s mobilními čísly jejich majitelů.
Banka odesílatele se po zadání platby s registrem spojí a na základě telefonního čísla příjemce získá číslo jeho bankovního účtu, na který poté platbu odešle.

Zatím devět bank

Do realizace projektu se zatím přihlásilo devět bank. „Seznam bank zatím neuvádíme. Jedná se samozřejmě o banky poskytující retailové služby.

Předpokládám, že až zbývajících pár 'retailových' bank sezná, že je to pro klienty zajímavé, že se také časem zapojí,” uvedl pro Novinky.cz Tomáš Hládek, expert ČBA pro platební styk.

Jejich klientům bude nová služba umožněna, stačí, aby se k jejímu využívání přihlásili prostřednictvím své banky a provázali své telefonní číslo s číslem svého účtu.

„Podobné služby již fungují v zahraničí, kde jsme se inspirovali – například v USA, Lotyšsku nebo na Slovensku. Předpokládáme, že službu budeme moci spustit od nového roku, pokud testování neodhalí nečekané komplikace a budou připraveny i jednotlivé banky, které se v současné době na projektu podílejí. Začínáme s mobilními čísly, ale do budoucna by se systém mohl rozšířit i o další možné kontakty pro párování s číslem účtu, například o e-mailové adresy,“ doplnil člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek.

Testovat se začne v létě

Funkce nového systému se začnou testovat v letních měsících. Systém bude fungovat díky ČNB, která povede registr s nahlášenými páry telefonních čísel a čísel účtů. Systém provozovaný centrální bankou tak na základě dotazu ze strany banky plátce zjistí, jestli je telefonní číslo v registru uvedeno, a v kladném případě sdělí tázající se bance odpovídající číslo účtu příjemce, uvádí ČBA ve svém prohlášení.

„Kopírováním nebo přepisováním čísla účtu často dochází ze strany klientů k chybám, které banky musí následně řešit. V lepším případě chybně zadané číslo účtu neexistuje, což umí systémy bank odhalit. Bohužel se ale stává, že zadáním třeba nesprávného kódu banky peníze dorazí na úplně cizí konto. Od plateb na kontakt si vedle většího pohodlí pro klienty slibujeme méně takových omylů a další urychlení platebního styku,“ uvedl Hládek.

Z informací ČBA zatím není jasné, zda půjde jedno telefonní spárovat s více účty, řada lidí přitom disponuje hned několika účty, které bývají například podmínkou pro hypotéku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám