Hlavní obsah

Ošetřovné i pro OSVČ, žádat lze do 21. května

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již spustilo příjem žádostí do programu Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za březen. Živnostníci, kteří museli vzhledem k uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, budou moci o dotace žádat do 21. května. Na podporu je připraveno 126 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

OSVČ mají stejně jako v předchozích výzvách nárok na 400 korun za každý kalendářní den včetně víkendů. Příspěvek se ale nevztahuje na období jarních prázdnin, nelze ho kombinovat s kompenzačním bonusem 1000 korun denně, který připravilo ministerstvo financí.

O dotaci nemohou žádat lidé, kteří mají ještě jiný příjem a samostatnou výdělečnou činnost mají jako vedlejší. Nárokovat si ji nemohou ani OSVČ, které si dítě nebo ošetřovaného nechali doma dobrovolně.

Ošetřovné pro rodiče školáků stoupne, vyplácet se bude zpětně

Domácí

Podrobnosti k nové výzvě programu Ošetřovné pro OSVČ lidé najdou na webu MPO.

„Do velmi jednoduchého online formuláře, který lze vyplnit za pár minut, se uvedou pouze základní údaje o podnikání, dítěti či osobě, o kterou se starají, a také název, adresa a web školy, školky, dětské skupiny či ústavu, který člověk, kvůli němuž se ošetřovné OSVČ pobírá, za normálních okolností navštěvuje,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Resort doporučuje žádosti podávat datovou schránkou, díky tomu budou vyřízeny nejrychleji. OSVČ je mohou poslat ale i e-mailem s elektronickým podpisem. Zaslání je možné i poštou, nejlépe doporučeně. Ošetřovné je osvobozeno od daně z příjmu fyzických osob.

ČSSZ: Když má dítě ve škole pozitivní test, mají rodiče nárok na krizové ošetřovné

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám