Hlavní obsah

Ošetření během zahraniční cesty může přijít draho, ukazují data z pojišťoven

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se na dovolenou do zahraničí vydávají tisíce českých turistů. Naprostá většina z nich se na cesty pojistí, jsou ovšem i tací, kteří uzavření cestovního pojištění neřeší. Je to risk, jak naznačují data a příběhy z pojišťoven, zdravotní komplikace v zahraničí mohou vyjít na desítky až stovky tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Před odjezdem na dovolenou málokdo předpokládá, že ho potká nějaká nemilá událost, ať už se jedná o zranění, nehodu, nemoc či krádež zavazadel. Přesto většina lidí si pro jistotu uzavře cestovní pojištění pro případ, že by se zrovna jim něco mohlo stát. Přijde vás na pár stovek korun, ušetřit vám však může statisíce.

Například podle údajů Slavia pojišťovny vyhledá v zahraničí lékařské ošetření zhruba každý desátý klient, který si u ní během letních měsíců cestovní pojištění sjednal. Ve většině případů se jedná o méně závažná ošetření, ale pravidelně dochází i k případům, kdy by klient bez uzavřeného pojištění na úhradu léčebných výloh vydal stovky tisíc korun.

Náklady na ošetření rostou

Na škodní události v zahraničí má v poslední době vliv i změna preferencí cílových destinací Čechů. Vzhledem k bezpečnostní situaci v loňském roce mnozí lidé přehodnotili své plány, s cestou do zahraničí vyčkávali a následně volili častěji než v předchozích letech vzdálenější exotické destinace. Kvůli těmto cestám výrazně stouply náklady na ošetření.

Například ERV Evropská pojišťovna uvedla, že průměrná výše škody strmě stoupla o 16 procent na 11,5 tisíce korun, přičemž evidovala škody převážně z léčebných výloh. O 53 procent jí vzrostlo i pojistné plnění za tzv. velké škody nad 100 tisíc korun, přičemž průměrná velká škoda byla 338 tisíc korun, o třetinu více než o rok dříve.

Vloni ERV Evropská také vyplácela historicky nejdražší pojistné plnění. Jednalo se o klienta, který po mozkové příhodě zůstal měsíc v nemocnici v Kanadě. Následně byl leteckou ambulancí transportován zpět do České republiky. Celkové náklady se vyšplhaly na devět miliónů korun.

Přibývá vážných úrazů v exotických destinacích

Zvyšující se obliba cest do exotických destinací se výrazně odrazila i ve statistikách plnění za lékařská ošetření v rámci cestovního pojištění.

„Evidujeme případ turisty, který na Srí Lance dostal infarkt a musel podstoupit operaci srdce se zavedením bypassu. Výdaje za léčebné výlohy se v tomto případě vyšplhaly přes 300 tisíc korun. Řešili jsme také úhradu ošetření klienta, který v Peru potřeboval lékařskou pomoc, protože onemocněl výškovou nemocí. Cena za ošetření se pohybovala kolem 275 tisíc korun,“ uvedla Vanda Kýpeť ze Slavia pojišťovny.

Jak postupovat, pokud v zahraničí potřebujete lékařskou pomoc a máte sjednané cestovní pojištění

  • V případě úrazu nebo nemoci v zahraničí co nejdříve kontaktujte asistenční službu, která je v českém jazyce k dispozici 24 hodin denně.
  • Operátor asistenční služby vám vyhledá nejbližší vhodné zdravotnické zařízení.
  • Při závažnějších zdravotních komplikacích v rámci zemí EU volejte linku 112, asistenční služba vám případně pomůže s tlumočením.
  • Pojišťovna poskytne garanci platby, takže s největší pravděpodobností nebudete muset za zdravotnické ošetření nic doplácet.
  • Asistenční služba zprostředkuje konzultaci s českým lékařem, dohled nad způsobem léčby a bude také v kontaktu s vašimi nejbližšími.
  • Pojišťovna v případě potřeby zorganizuje váš návrat do ČR (převoz sanitkou, vrtulníkem).
  • Pokud bude třeba uhradit některé poplatky v hotovosti, pečlivě si uschovejte všechny doklady a lékařské zprávy.
  • Po návratu do ČR kontaktujte vaši pojišťovnu, která vám uhradí nezbytné výlohy spojené s úrazem či nemocí.

Zdroj: Slavia pojišťovna

V pojišťovně Allianz řešili případ českého turisty, který byl v Jižní Africe na procházce v rezervaci sražen útočícím nosorožcem, který mu rozdrtil levé rameno.

„Muže dopravili do nejbližší nemocnice, ale vzhledem k neschopnosti tohoto zařízení ošetřit podobný typ úrazu byl po několika hodinách odvezen do jiné. Doporučená operace naštěstí nebyla akutní, a proto se po konzultaci s lékaři rozhodl podstoupit lékařský zákrok až v České republice. Kvůli povaze zranění letěl komerční leteckou linkou v business třídě. Jen náklady na letenku dosáhly téměř 70 tisíc korun,“ popsala čerstvou pojistnou událost Jana Slavíková z Allianz.

Jiný klient pojišťovny Allianz musel být v zahraničí hospitalizován s diagnózou horečky dengue, bolestivým virovým onemocněním, které přenášejí komáři. Zmeškal tak plánovaný návrat zpět do vlasti. Repatriace komerční leteckou dopravou vyšla i s účtem za hospitalizaci na téměř 80 tisíc korun.

Zranění při dopravních nehodách

Pojišťovny evidují i vážná zranění, která klienty postihla kvůli nehodám v rámci dopravního provozu. Slavia pojišťovna zaznamenala například dopravní nehodu v Kambodži, při které utrpěl český turista úraz páteře a hlavy. Ošetření pojišťovnu prozatím stálo téměř 400 tisíc korun a případ zatím není u konce.

K další dopravní nehodě došlo v Indonésii, kde si turista po pádu z motorky přivodil komplikovanou zlomeninu ruky. Případ si vyžádal lékařské ošetření v hodnotě zhruba 300 tisíc korun.

Tříštivou zlomeninu ruky s léčebnými výlohami kolem 200 tisíc korun si nedávno způsobil také cyklista v Kanadě.

Reklama

Související články

Jak platit při dovolené v zahraničí

Letošní dovolenková sezóna je na spadnutí. Mnozí z Čechů tak jako vloni zamíří trávit volné dny i do zahraničí. Ne všichni ale mají jasno, jak ideálně nakládat...

Výběr článků

Načítám