Hlavní obsah

Jak platit při dovolené v zahraničí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Letošní dovolenková sezóna je na spadnutí. Mnozí z Čechů tak jako vloni zamíří trávit volné dny i do zahraničí. Ne všichni ale mají jasno, jak ideálně nakládat s financemi, aby je už tak drahá dovolená nepřišla ještě dráž.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi za hranice cestují čím dál víc. V loňském roce podnikli do zahraničí 4,3 miliónů cest delších než čtyři dny, o 70 tisíc více než rok předtím. Jinak tomu nebude ani letos. Na dovolenou do ciziny se chystá minimálně každý třetí Čech.

Ať už cestujete na vlastní pěst, nebo využijete služeb cestovní kanceláře, je třeba se vybavit jak hotovostí, tak platební kartou.

„Na cestách po Evropě, severní Americe a jiných bohatších zemích si vystačíte s menší hotovostí, která pokryje nutné výdaje, a ty zbývající už můžete hradit platební kartou. Díky tomu můžete získat výhodnější kurz, než kdybyste měnili hotovost ve směnárně,” tvrdí Petr Plocek z UniCredit Bank.

Naopak do exotičtějších destinací, jako jsou třeba Egypt, Tunis nebo chudší země Blízkého východu, jihovýchodní Asie či Latinské Ameriky se podle Plocka vyplatí vzít eura nebo dolary a směnit je na místě za lokální měnu.

Na cestách po Evropě, severní Americe a jiných bohatších zemích si vystačíte s menší hotovostí, která pokryje nutné výdaje, ty zbývající už můžete hradit platební kartou
Petr Plocek, UniCredit Bank

Rozhodně nic nezkazíte, když budete mít s sebou pro všechny případy dvě platební karty. „Za hranicemi mějte ideálně karty obou největších asociací - Visa i MasterCard. Při zřizování účtu v bance například manželům vždy doporučujeme, aby každý z nich měl od každé značky jednu. Je to velmi praktické právě při zahraničních cestách,“ upozornila Gabriela Brůhová ze Sberbank.

V každé zemi jsou stále obchody, kde neakceptují platební karty nebo preferují jiný typ. Příkladem může být Německo, kde s mezinárodně uznávanými kartami u některých obchodníků narazíte. Naši sousedi totiž platí mnohem častěji kartami typu EC (Electronic Cash), které se v Česku nevydávají. A v takovém případě se vyplatí mít v peněžence připravenou hotovost.

Výběr zdarma či za poplatek?

Na poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí jméno poskytovatele platební karty vliv nemá, ty jsou závislé na podmínkách banky. Vždy záleží na zemích, do kterých cestujete. Je jistě výhodné se na podmínky informovat před cestou ve své bance.

Některé banky u vybraných typů účtů (například Air Bank u Velkého tarifu, UniCredit Bank u U konta, Sberbank u Fér Konta Optimal, Raiffeisenbank u eKonta Komplet apod.) či při splnění předem daných podmínek (např. mBanka u výběrů nad 1500 korun) umožňují klientům vybírat v zahraničí z bankomatu zdarma či za minimální poplatek (například 9 korun v Equa bank).

Jiné banky vám naopak naúčtují poplatek v řádech desítek až stovek korun (např. 125 korun u České spořitelny, 100 korun u ČSOB či Poštovní spořitelny apod.).

Desatero jednoduchých tipů a triků, jak na finance během zahraničních cest

  1. Nevozte s sebou zbytečnou hotovost, dovolenou po Evropě zvládnete s kartou a výběry z bankomatů.
  2. Když už ji máte, nenoste všechny peníze v jedné peněžence.
  3. Vezměte si dvě karty, ideálně debetní i kreditní.
  4. Kreditka se hodí na rezervace či placení v obchodě, s debetkou vybírejte z bankomatu.
  5. Když se vám cokoliv při výběru nebo placení nezdá, jděte jinam.
  6. Když vám bankomat nevydá peníze, kontaktujte nejbližší pobočku banky nebo policii.
  7. Zapomenutý PIN nebo ukradenou kartu řešte ihned se svou bankou na speciální infolince. Uložte si její číslo do telefonu.
  8. Nespoléhejte se, že se vám nic nestane a pojistěte se, Cestovní pojištění i pojištění karty jsou nutnost.
  9. Naplánujte si výdaje předem, ať na dovolené nemusíte myslet na peníze a můžete odpočívat.
  10. Ověřte si, jaký vám banka naúčtuje poplatek za výběr z bankomatu.

Zdroj: UniCredit Bank

Dynamické konverzi se vyhněte

Při výběru ze zahraničního bankomatu nebo při platbě kartou u obchodníka se můžete setkat s tím, že se vám na displeji zobrazí dotaz, v jaké měně chcete celou transakci zaúčtovat, resp. vám nabídne konverzi do českých korun (tzv. dynamická konverze). Pokud ji zvolíte, vidíte zároveň, jaká částka se vám následně z vašeho účtu strhne.

Na první pohled se může stát, že tato služba je výhodná, zákazník okamžitě vidí, na kolik ho v korunách daná transakce přijde, odborníci však před ní varují.

„Bankomat v zahraničí někdy nabídne službu dynamické konverze, což v zásadě není nic jiného, než že se přepočet z dané měny provede přímo do korun. Chyták je v tom, že se tato konverze provede kurzem provozovatele daného bankomatu – a tento kurz je obvykle mnohem horší, než jakým vám směnu provede vaše banka. Tuto volbu tedy rozhodně nedoporučujeme,“ uvedl pro Právo Radim Synek z banky Creditas.

Cestovní pojištění je nezbytné

Na cesty do zahraničí byste nikdy neměli zapomenout přibalit i cestovní pojištění. Každý rok pojišťovny zveřejňují výčet pojistných událostí, které jejich klienty v cizině potkaly a částky za ošetření, případně další náklady související například s dopravou klienta zpět domů, velmi často dosahují statisícových částek.

I když vás s největší pravděpodobností žádná nemilá událost nepotká, těch pár stokorun za pojištění vám rozhodně za klid stojí.

Někteří lidé se mylně domnívají, že jim v zahraničí bude stačit tzv. modrá kartička zdravotní pojišťovny, resp. Evropský průkaz zdravotního pojištění. V zemích EU se vám sice dostane zdravotní péče stejně jako místním občanům, i tak se ale může stát, že budete muset nemalou částku uhradit ze svého. Modrá kartička například nepokryje náklady na repatriaci, uhradit budete muset i spoluúčast při hospitalizaci, stomatologických zákrocích nebo při nákupu léků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám