Hlavní obsah

Opilci za volantem nabourají vlastní auto a ještě chtějí peníze z pojistky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drzost a chytračení opilců za volantem nemá v Česku mezí. Zpijí se pod obraz, zboří si po cestě z hospody auto a místo toho, aby se v tichosti odplížili domů, hned svižně vytvářejí smyšlené příběhy s cílem dostat od pojišťovny nemalé peníze za zničený vůz. Nešetří při tom notnou dávkou sebevědomí, dokonce si k tomu zavolají i policii a bez mrknutí oka vyprávějí báchorky o tom, jací jsou vlastně chudáci.

Článek

Právo na to upozornila Česká asociace pojišťoven (ČAP) s tím, že těchto případů, které jsou klasifikovány jako pojistný podvod, v posledních letech značně přibývá.

Jeden případ za všechny -  podnapilý řidič Fordu Focus ze severní Moravy nepřizpůsobil rychlost jízdy v zatáčce, sjel do příkopu a přitom narazil do železných sloupků oplocení.

Když s autem následně vyjel opět na silnici, uvědomil si, co provedl a rozhodl se vymyslet neprůstřelný příběh, který za pár minut sehrál přivolané policejní hlídce. Té sdělil, že při zjištění, že mu jeho auto někdo před domem sprostě odcizil, musel jít do blízké restaurace na panáka na kuráž.

Báchorky o tom, jak hledal forda

„Vzhledem k hodnotě zánovního vozu a zjevnému smutku, který bylo třeba překonat, ovšem nezůstalo u jednoho osvěžujícího povzbuzení. S kamarádem se pak následně vydal svého plechového miláčka hledat. Co kdyby náhodou. Díky neuvěřitelnému štěstí své vozidlo během chvíle prý objevil a shledal, že je nechutným způsobem poškozeno a okamžitě kontaktoval Policii České republiky,“ vyprávěl podle ČAP policistům řidič.

Ti sice podle jeho verze protokol sepsali, ale měli pochybnosti. Majitel „šťastně nalezeného“ vozu ještě za tepla nahlásil událost své pojišťovně s tím, že Ford byl odcizen a následně nabourán neznámým pachatelem, a on žádá o úhradu 139 tisíc korun za jeho opravu.

„K výplatě plnění nedošlo, protože ze svědeckých výpovědí nakonec vyplynulo, že majitel vůz řídil v době nehody sám. A protože za volant usedl přibližně s dvěma promile alkoholu v krvi, tedy v rozporu s pojistnými podmínkami pro pojištění vozidel, nedostal za způsobenou havárii ani korunu,“ uzavřela ČAP.

A vlastně z toho ještě vyšel ještě poměrně lacině, protože kdyby někoho naboural nebo srazil, hrozilo by mu vězení. I tak se nyní vystavuje trestnímu stíhání za pojistný podvod.

Nepil jsem, pouze si vypláchl ústa

V jiném případě pojišťovna od klienta obdržela dopis se žádostí o přezkoumání stanoviska s tímto popisem nehody: „Na zadním sedadle jsem převážel dvacet plastových lahví bílého vína a láhev minerálky. Nezvládl jsem řízení, vyjel mimo vozovku do silničního příkopu a po nehodě jsem byl v šoku. Navíc, co shoda okolností nechtěla, po nehodě bylo potřeba – kvůli zranění – vypláchnout si urychleně dutinu ústní.“

Nebožák tak sáhl po první lahvi, která byla po ruce, a pro jistotu si ústa vypláchl rovnou celým jejím obsahem. Policie se tak ani nedivila, že po jejím příjezdu byla dechová zkouška pozitivní.

Neměl kvůli flašce ani papíry

Řidič ovšem pojišťovnu požádal o přehodnocení, jelikož si prý svůj přehmat uvědomil až po příjezdu policie. Při šetření bylo ovšem zjištěno, že dotyčný ani nevlastní řidičský průkaz. Ten mu byl totiž zabaven před rokem a půl. Důvod? Alkohol.

„Jen v roce 2010 pojišťovny odhalily pojistné podvody za zhruba půl miliardy korun,“ uzavřela Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven, přičemž drtivá většina z nich se točí kolem aut, nejčastěji fingovaných nebo záměrně způsobených nehod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám