Hlavní obsah

Na zájem o spoření na penzi koronakrize dopad neměla

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální data Asociace penzijních společností ČR ukazují, že lidí s penzijním spořením přibylo i navzdory koronakrizi. Po březnovém poklesu se navíc výkonnost fondů vrací na předkrizovou úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V prvním čtvrtletí letošního roku si na penzi ve III. pilíři spořilo celkem 4 450 016 účastníků, což je oproti konci loňského roku o 8587 více. Celkový objem úspor spravovaných v transformovaných a účastnických fondech vzrostl o 3,625 miliardy korun na 490,74 miliardy korun.

V účastnických fondech doplňkového penzijního spoření mezikvartálně přibylo 48 841 účastníků, celkem si jich spořilo na konci čtvrtletí 1 188 275 a objem spravovaných příspěvků dosáhl 60,32 miliardy korun.

Do penze dřív i s předdůchodem, musíte však naspořit statisíce

Finance

V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat, zůstávalo na konci prvního čtvrtletí 3 261 741 účastníků. Celkový objem peněz v těchto fondech činil 430,42 miliardy korun.

„Nástup krize spojené s pandemií koronaviru důvěru v penzijní spoření nepodlomil, nových smluv přibývalo stejným tempem jako v loňském roce. Špatná situace na světových finančních trzích se ale bohužel, stejně jako u ostatních investičních produktů, promítla do zhodnocení účastnických fondů. Dynamické fondy v prvním kvartále průměrně ztratily okolo 18 procent, vyvážené zhruba sedm procent. Dobrou zprávou je, že do konce května se již podařilo dynamickým fondům v průměru polovinu ztráty odmazat. U vyvážených fondů jsou to dokonce tři čtvrtiny,“ doplnil prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Většina účastnických penzijních fondů loni překonala inflaci

Finance

Již pátým rokem prakticky od plenek mohou rodiče spořit na penzi i svým dětem.K 31. březnu penzijní společnosti evidovaly celkem 64 788 dětských smluv, což je o 4204 více než na konci loňského roku.

Příspěvek zaměstnavatele v doplňkovém penzijním spoření v průměrné měsíční výši 941 korun pobíralo celkem 289 316 účastníků.

Zájem o předčasné ukončení neroste

„Po šokovém propadu z poloviny března se trhy postupně začínají vracet do normálu. Pokud nepřijde další koronavirová vlna, lze předpokládat, že se ještě letos podaří většinu březnového propadu vymazat. Obdobnou zkušeností prošel sektor penzijního spoření v loňském roce, kdy se povedlo hned v prvním kvartále roku 2019 vyrovnat ztráty související s propadem trhů ve druhé polovině roku 2018,“ doplnil Poklop.

Penzijní společnosti zatím neregistrují zvýšený zájem o předčasné ukončování smluv (tzv. odbytné), ani výpadky v posílání měsíčních úložek.

„V souvislosti s tím chci účastníky ubezpečit, že za přerušení plateb jim nevzniká žádné penále, smlouva je dál aktivní, účastník pouze nemá nárok na státní příspěvek a může později kdykoli platby obnovit a opět nárok na státní příspěvek získat,“ upozornil Poklop.

Přehledně: Jaké platby můžete na čas odložit

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám