Hlavní obsah

Na terapii přispěje i pojišťovna, klienti to často nevědí

Právo, zr

Terapie u psychologa už nemusí být pro pacienty finančně náročná. Přispívat na ně se totiž i pod tlakem pandemie rozhodly některé zdravotní pojišťovny. Například ta největší, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), každému svému klientovi nad 7 let přispívá 5 tisíc korun ročně. Loni se však u ní o peníze přihlásilo pouze 5400 klientů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nezvratitelným faktem je, že pandemie narušila psychickou pohodu řady lidí, podle odhadů se negativně podepsala na duševním zdraví až třetiny populace. Strach, izolace, obavy o zdraví své i svých blízkých, existenční nejistota, obavy ze ztráty zaměstnání apod., to vše vedlo k nárůstu depresivních či úzkostných stavů, ale například i sebevražedných tendencí,” sdělila Právu a Novinkám mluvčí VZP Viktorie Plívová.

„VZP proto v reakci na tento stav zavedla speciální příspěvek na psychosociální podporu. Klienti VZP ČR tak mohou čerpat příspěvek 5000 Kč ročně až na deset terapeutických sezení ročně (přesný počet určí terapeut dle skutečné potřeby klienta),“ dodala mluvčí.

V roce 2021 vyplatila prý VZP příspěvky na psychosociální podporu celkem 5400 klientům, z toho 242 dětem, v součtu za 23,5 milionu korun. Celkem má přitom VZP necelých 6 milionů klientů. Po úspěchu pilotního projektu, který proběhl na jaře, VZP zařadila příspěvek na psychoterapii v srpnu loňského roku. Žádat mohou o něj už děti od 7 let.

Deprese i sebepoškozování. Covid žene školáky do poraden

Koronavirus

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá svým klientům ročně na psychoterapii do 2500 korun. Terapeuta si však pojištěnec musí vybrat ze seznamu, který pojišťovna přikládá na stránkách Terapie.cz. Na jedno sezení přispívá 500 korun stejně jako VZP, s tím, že terapeuti si neúčtují více než 700 korun.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra přispívá svým pojištěncům bez ohledu na jejich věk na vyšetření klinickým psychologem 2000 korun. Dohromady loni vyplatila všem svým klientům 43 743 korun.

Až 2000 korun přispívá na péči o duševní zdraví také Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. „Jedná se o příspěvek, který není omezen věkem či pohlavím pojištěnce a lze jej čerpat po doložení absolvování psychologického či psychoterapeutického poradenství certifikovaným specialistou v oblasti psychologie/psychoterapie,“ sdělil Právu mluvčí Petr Kvapil.

Nový fenomén u vysokoškoláků, strach z distanční výuky

Domácí

O příspěvek si loni zažádalo pouhých 57 pojištěnců, tehdy byl ve výši pouze 500 korun. Dohromady tak pojišťovna utratila 28 500 korun.

Mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Nicol Lenertová sdělila, že klienti mají potřebnou péči o duševní zdraví u smluvních poskytovatelů z oboru psychiatrie, psychologie atd. hrazenou dle zákona. „Pojištěnec, který se rozhodne pro návštěvu u nesmluvního klinického psychologa v jeho soukromé ordinaci, si péči hradí sám, jako samoplátce. Proto klientům doporučujeme obrátit se na ordinace, se kterými má OZP smlouvu uzavřenou,“ dodala.

Na terapii se čeká týdny

Podobně přistupuje k věci i Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. „VoZP standardně hradí svým klientům psychoterapii u smluvních poskytovatelů podle úhradových předpisů. Příspěvek z fondu prevence na služby psychoterapeutů, které si pojištěnci hradí sami, neposkytujeme,“ napsal Právu mluvčí Jan Mates.

Virtuální realita pomáhá vypořádat se s bolestí a úzkostmi

Zdraví

Jak již Novinky informovaly, terapeuti hlásí zvýšený zájem ze strany klientů, a to i dětských.

„Terapeuti v soukromých praxích, sdružení pod ČAP mají v současné době často naplněnou kapacitu, ať už pracují s dětmi a mladistvými, nebo jen s dospělými klienty. Zvýšil se zájem jak u klientů čistě na přímou platbu, tak u klientů, kteří žádají o příspěvek pojišťovny,“ sdělila Právu Olga Kunertová z České asociace pro psychoterapii.

Opatření proti covidu ovlivnila vzdělávání i duševní zdraví, upozorňují spolky

Věda a školy

Terapeuti prý uvádějí, že se denně ozývají 2 až 3 noví zájemci. „Klienti čekají někde 14 dní, někde i několik měsíců. Záleží i na ochotě klienta chodit mimo ,lukrativní‘ odpolední termíny a dojíždět do vzdálenějších míst. Mnozí terapeuti mají stop stav a nabídnou nové místo, teprve až někdo jiný terapii ukončí,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám