Hlavní obsah

Na Telefóniku O2 v Česku si brousí zuby Číňané, firma úvahy o prodeji odmítá

Právo, Novinky, Jindřich Ginter, Martin Pitro, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Globální společnost Telefónica O2 se chystá snížit podíl akcií na českém a brazilském trhu. Uvedl to deník Financial Times Deutschland (FTD). O jak velký balík akcií se jedná a kdo by měl být kupujícím, list ale neupřesnil. Z nejnovějších informací Práva vyplývá, že na O2 v Česku si brousí zuby Číňané.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zdroje Práva z okruhu mobilních operátorů je pravděpodobné, že nejpozději do dvou let Telefónica z Česka zcela odejde. Zachována má zůstat značka, ale novým majitelem by se měl stát pravděpodobně investor z Číny.

"V současnosti se jako o vážném kandidátu k předběžným jednáním hovoří například o největším světovém operátorovi z hlediska příjmů China Mobile," uvedl zdroj.

Nejnovější informace a vážné spekulace kolem Telefóniky v ČR vedou i k větší pozornosti, jak si vede na pražské burze. Hodnota akcií tohoto operátora proti čtvrtku klesla k 15. hodině o 1,13 procenta na 384,10 koruny za akcii.

Mezi zaměstnanci firmy se už před několika týdny objevily spekulace o odchodu z ČR. Vedení společnosti to ale důrazně popřelo jako nepodložené fámy.

„Nemáme žádné plány týkající se prodeje našich českých aktivit ani jakýchkoli jiných. Jde o spekulace. Naopak, naše investice v ČR rozšiřujeme a zůstáváme stoprocentně soustředěni na naše evropské obchodní aktivity,“ řekl Novinkám mluvčí Telefóniky v Česku Hany Farghali.

Už počátkem listopadu v podstatě totéž uvedl finanční ředitel skupiny Telefónica Angel Vila na konferenci v Barceloně, který vyloučil prodej německé, mexické i české pobočky, stejně tak jako odprodej minoritního podílu v China Unicom.

FTD je v poslední době už druhý vážný zdroj, který o stahování hovoří

Telekomunikační společnost by podle FTD měla snížit své podíly ve společnostech Portugal Telecom, Zon Multimedia, Hispasa a Amper.

Důvodem je vysoký dluh ve výši 55 miliard eur (asi 1,4 biliónu korun), což firmu jednoznačně brzdí v investování do nových segmentů. Pro rok 2012 potřebuje společnost navíc podle FDT na refinancování dluhu zhruba čtyři miliardy eur (asi 101 miliard korun), výrazně jí totiž stouply úrokové sazby.

Prodej není v dohlednu. V druhé polovině roku otevřeme podnikatelský inkubátor a pak datové centrum.
Hany Farghali, mluvčí Telefónica O2 v Česku

Dlouhé prsty krize

Situaci navíc komplikuje nepříznivá nálada v Evropě v souvislosti s dluhovou a finanční krizí. "Není moc peněz, které mohou být investovány v oblasti telekomunikací," sdělil zasvěcený zdroj FTD.

Zlepšení se v dohledné budoucnosti nedá rozhodně očekávat, zejména s přihlédnutím k negativnímu výhledu na španělském a britském trhu

Je to ve vzduchu

"Je to ve vzduchu, tiše se o tom mluví, že se možná z Česka stáhnou a prodají to tady. Nic oficiálního k tomu není, všichni se tváří, že žádné výrazné změny se nechystají, ale přesto, když se lidé sejdou mimo práci, mluví o tom a spekulují. Mluvilo se o tom už asi před půl rokem, pak to utichlo a teď znovu," řekl Právu už před čtrnácti dny jeden ze zaměstnanců působících v tuzemské centrále společnosti, který se mimo jiné podílí na přípravě důležitých smluv.

I tehdy to však Farghali důrazně vyvracel a další zdroj spekulaci o odchodu Právu už nepotvrdil. Článek ve FTD je tak v poslední době již druhým důvěryhodným pramenem o tom, že Telefónica má minimálně jisté problémy.

"Teď sedím na strategickém setkání lidí z Telefónica Europe a podle toho, co tady říkají, se v Česku chystá hodně investic důlěžitých pro celou skupinu, takže žádný prodej není v dohlednu. V druhé polovině roku otevřeme podnikatelský inkubátor a pak datové centrum," napsal v pátek dopoledne Právu Farghali SMS zprávou.

Za prvních devět měsíců letošního roku Telefónica v Česku proinvestovala téměř 3,7 miliardy korun, což je zhruba stejně jako loni. Z Česka se navíc řídí správa části sítí v Německu.

Firmě v ČR klesá výnos

„Meziroční pokles konsolidovaných výnosů ve třetím čtvrtletí zpomalil na mínus 6,3 procenta za devět měsíců roku 2011, a to díky lepšímu vývoji mobilních výnosů, zatímco pokračující konkurenční tlaky v některých segmentech a další snížení mobilních terminačních poplatků nadále negativně ovlivňovaly celkovou výši výnosů,“ uvedla Telefónica.

Pokud jde o čistý zisk, ten společnosti za devět měsíců letošního roku klesl na 5,8 miliardy korun, což je meziročně o 44 procent méně. Důvodem byla loňská účetní operace, kdy Telefonica zrušila ztrátu ze snížení hodnoty aktiv. V očištěné podobě by pokles činil 11 procent.

Počet zákazníků smluvních mobilních služeb se jí meziročně zvýšil o 6,3 procenta, když ve třetím čtvrtletí 2011 jejich počet vzrostl o 39 tisíc, díky pokračujícímu nárůstu zákazníků mobilního internetu a nižší míře odchodu zákazníků smluvních služeb. Výše marže je na úrovni 43 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlastníkům loni nejvíc vydělala Telefónica

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v tuzemsku přinesl mobilní operátor Telefónica O2, následovaný společnostmi T-Mobile a Dalkia. Vyplývá to z žebříčku...

Telefónice se propadl zisk skoro o polovinu

Společnost Telefónica Czech Republic vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 5,8 miliardy korun, což je v porovnání s loňskem pokles o 44 procent. Velký propad...

Výběr článků

Načítám