Hlavní obsah

Na dani z příjmů lze ušetřit i díky školkovnému

Právo, svj

Takzvané školkovné je zjednodušený název pro slevu na dani z příjmů na umístění dítěte v předškolním zařízení. Tuto slevu mohou v podstatě bez výjimek využít všichni rodiče. Pokud tedy vaše dítě navštěvuje předškolní zařízení, máte možnost tyto výdaje uplatnit jako slevu na dani z příjmů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pozor, nárok na slevu má ovšem pouze jeden z rodičů dítěte. Dítě zároveň musí žít ve společné domácnosti s tímto rodičem,“ upozorňuje Šárka Pelikánová z poradenské společnosti Connect Economic Group.

Nevyrůstá-li dítě s rodiči, a mají ho v péči například prarodiče, i ti mají na tuto slevu nárok.

Sleva se vztahuje pouze na výdaje spojené s umístěním dítěte v předškolním zařízení, tedy tzv. školné. Například stravné či příspěvky na další aktivity dětí ve školce není možné do této slevy počítat.

Za letošek sleva až 13 350 korun

Výše školkovného se odvíjí od celkové částky, kterou rodič vynaložil na umístění dítěte v předškolním zařízení, maximálně však do výše minimální mzdy v ČR.

Ta činí v roce 2019 nově 13 350 korun. Tedy v daňovém přiznání za rok 2019, které rodič bude podávat nejpozději do 31. března 2020, je možné si snížit daňovou povinnost až o částku 13 350 korun. Školkovné mohou uplatňovat i ti, kteří v rámci svého podnikání jako OSVČ využívají výdajové paušály. Ti rodiče, kterým jejich zaměstnavatel zpracovává roční zúčtování daně, mají příležitost nárokovat školkovné jako slevu na dani rovněž.

„Rodiče mohou uplatnit školkovné v případě, že je jejich dítě umístěno ve státní, soukromé, nebo firemní mateřské škole. Taktéž je ze zákona možné využít školkovné na dítě umístěné v předškolním zařízení mimo území ČR. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je dítě umístěno v registrované dětské skupině,“ dodává Pelikánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám