Hlavní obsah

Mladí Češi mají jasno, nejdřív vlastní byt, pak rodina

Novinky, bab

Mladí lidé plánují investovat do vlastního bydlení, přičemž pro naprostou většinu z nich je důležité si ho pořídit ještě před založením rodiny. Mnozí si ale musí počkat, jen každý třetí si představuje, že to zvládne do tří let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pořídit si rodinu až po vyřešení vlastního bydlení je důležité pro čtyři pětiny lidí, ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Ekonomické stavby (ES). Oproti zbytku republiky je otázka pořízení vlastního bydlení ještě předtím, než si založí rodinu, méně důležitá pro Pražany (71 procent).

Podle odborníků je to dáno především současnou cenovou politikou na realitním trhu. Nemovitosti v Praze jsou v celé České republice zdaleka nejdražší a koupě či výstavba vlastního bytu či domu je tak pro mnohé Pražany otázkou daleké budoucnosti.

Úprk z Prahy do okolních měst

Vlastní bydlení tak mnozí budou řešit koupí nemovitosti v okolí Prahy, především pak ve Středočeském kraji. „Na realitním trhu sledujeme zcela přirozený jev, který v minulosti potkal i jiné evropské metropole. Dá se očekávat, že v následujících letech bude bydlení ve Středočeském kraji plnohodnotnou a běžně zvažovanou variantou pro většinu Pražanů, kteří budou plánovat svůj budoucí život,“ uvedl Hendrik Meyer, výkonný ředitel portálu Bezrealitky.cz.

Za pražské platy si totiž ve Středočeském kraji lidé pořídí výrazně lepší a kvalitnější bydlení než v hlavním městě, ukázal Monitor přímého trhu s nemovitostmi, který připravuje portál Bezrealitky.cz. Praha je jediným regionem v republice, kde je hrubá mzda vysoko nad celorepublikovým průměrem (necelých 32 tisíc korun). Podle Českého statistického úřadu si průměrný Pražan vydělá necelých 40 tisíc korun hrubého.

Ovšem z pohledu cen nemovitostí si za tento plat pořídí ve svém městě méně než obyvatelé ostatních krajů. Na rodinný dům v Praze může víceméně zapomenout, odkládal by na něj celou hrubou mzdu zhruba čtvrt století. Byt pak podle propočtů pořídí za 12 celoročních hrubých mezd.

Pokud se ale rozhodne pro pořízení bydlení mimo Prahu, má šanci se k vlastnímu bydlení dostat mnohem snáz. Na středočeský dům postačí necelých 12 pražských platů, na byt dokonce méně než šest.

Nejdřív musí naspořit

Každý druhý mladý člověk do 26 let má pocit, že se mu sen o vlastním bydlení nenávratně vzdaluje. Jen třetina si nemovitost plánuje pořídit do tří let.

„I přesto, že si mladí vysoké náklady na bydlení včas uvědomují a šetří, je pro ně těžké získat finanční prostředky na nákup nemovitosti. Letošní zpřísnění podmínek pro získání hypotéky a neustále se zvyšující úroky jim bohužel situaci dále komplikují,” uvedl David Mencl z ES.

Mladí lidé šetří, ovšem podstatně kratší dobu než například generace jejich rodičů. V průzkumu se nejčastěji zmiňovali o délce spoření maximálně tři roky. Každý druhý pak spoří sám, pětina s partnerem a čtvrtině navíc pomáhají rodiče. Výše jejich úspor není nijak závratná, polovina nemá stranou ani 50 tisíc korun.

Při dofinancování vlastního bydlení spoléhá zhruba polovina mladých na stavební spoření, každý čtvrtý pak na půjčku od rodiny.

Reklama

Související články

Drahé byty vyhánějí z Prahy některé profese

Zhoršující se bytová situace v Praze se výrazně dotýká i profesí s nižším měsíčním příjmem, které jsou ale pro hlavní město nepostradatelné. Vlastní či nájemní...

Výběr článků

Načítám