Hlavní obsah

Mimořádné výběry z investičních pojistek budou od ledna už bez daňové úlevy

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají investiční životní pojištění, přispívá jim na ně zaměstnavatel a mají v úmyslu uskutečnit mimořádné výběry (tzv. částečné odkupy), přijdou o daňové úlevy. Novela zákona o dani z příjmů schválená vládou v září má totiž od ledna zrušit jednu významnou daňovou úlevu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o to, že když nyní majitel investičního pojištění uskuteční v jeho průběhu částečný odkup, což je u drtivé většiny těchto smluv možné bez jakýchkoli sankcí, je odkup sice zdaněn 15 procenty z daňového základu, ale do tohoto základu se nepočítá veškeré zaplacené pojistné, tedy jak klienta, tak i jeho zaměstnavatele.

Od ledna mají být příspěvky zaměstnavatele z této výhody při částečném odkupu vyloučeny, a budou tedy zdaněny 15 %.

Přitom první informace po jednání vlády říkaly, že návrh neprošel. Opak je ale pravda, jak nedávno potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek.

Jinak se na mimořádných výběrech nic nezmění.

Oblíbený benefit

Zdanění příspěvků zaměstnavatele se však bezesporu dotkne mnoha lidí, protože zaměstnancům nyní přispívá na životní pojištění několik desítek tisíc firem. Investiční pojištění je přitom velmi rozšířené.

Částky poskytnuté firmami, které s oblibou řadí životní pojištění mezi benefity pro vybrané zaměstnance, jsou mnohdy také významné.

Kdo tedy z pojištěných plánuje částečný odkup, měl by sledovat jednání v parlamentu a podle jeho výsledku rychle zareagovat a odkup uskutečnit. Ale pozor, mnoho času nebude. Některým pojišťovnám totiž trvá výplata i několik týdnů.

Jiná situace ale nastane, když pojištěný neuplatní částečný odkup v průběhu smlouvy a po splnění podmínek smlouvy získá pojistné plnění. Pak i nadále nebudou příspěvky zaměstnavatele podléhat zdanění (nebudou zahrnuty do daňového základu).

Kalousek: Úlevy jsou zneužívány

Ministr zrušení úlevy pro částečné odkupy navrhl se zdůvodněním, že v průběhu trvání pojistné smlouvy dochází ke zneužívání daňových úlev.

„A to v případech, kdy zaměstnavatelé často místo příjmu ze závislé činnosti zaměstnancům přispívají na soukromé životní pojištění. Pak následným výběrem těchto částek poplatník dosáhne výhody v podobě nezdaněného příjmu,“ uvádí se v důvodové zprávě ministerstva financí.

Pojišťovny nehodnotí krok vlády jednoznačně

„Na jedné straně může dojít k určitému snížení atraktivity životního pojištění a možná i k horší pozici pojištění na trhu konkurenčních finančních služeb. Na druhé straně budou naše kmeny stabilnější,“ uvedl na internetových stránkách České asociace pojišťoven místopředseda představenstva Pojišťovny České spořitelny Jaroslav Kulhánek.

Podle něho „klienti v dlouhodobém horizontu nakonec také ocení, že díky horším daňovým podmínkám vyřešili svou finanční situaci jiným způsobem a naspořené prostředky jim budou sloužit k udržení srovnatelné životní úrovně v jejich poproduktivním věku“.

Klasická životní kapitálová pojištění mimořádné výběry v průběhu trvání smlouvy nedovolují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám