Hlavní obsah

Menší byty příští rok zdraží o vyšší DPH, tvrdí developeři

Právo, gin, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize srazila ceny novostaveb v průměru o patnáct procent, u paneláků dokonce až o dvacet procent, v porovnání s cenami před zhruba dvěma lety. Zvýšit ceny především menších bytů ale může už příští rok nárůst sazby DPH ze současných deseti na 16 až 17 procent, které by mělo začít platit od začátku roku 2012.

Článek

Developeři tvrdí, že už nemají prostor ve svých maržích, aby vyšší DPH pokryli ze svého, a zvýšit ceny budou muset už příští rok, kdy lidé budou chtít byty kupovat více, aby to stihli před zvýšenou DPH.

„Marže jsou na minimu, výrazné zvýšení DPH nemůžeme pokrýt ze zisku, aniž by se ceny bytů zvýšily,“ uvedl šéf společnosti Ekospol Evžen Korec.

„I když se budeme snažit ceny maximálně zefektivnit, obávám se, že v současné době už budeme muset do cen promítnout celé navýšení DPH,“ uvedl Jan Koubík ze společnosti společnosti Bemett.

„Od jara příštího roku lze očekávat v některých lokalitách mírný růst cen zhruba o výši inflace,“ míní generální ředitel Central Group Dušan Kunovský.

Malé byty jsou tahouni

Nabídka nových bytů klesla, jen v Praze se v první polovině letošního roku začalo podle ČSÚ stavět 1 410 bytů, což je meziročně o 46 procent méně.  Do konce letošního září ale prodaly developerské společnosti v hlavním městě 1 954 nových bytů, což je již více než za celý minulý rok.

Developeři předpokládají, že proti loňsku se prodeje polepší až o 50 procent. V roce 2011 by se podle Ekospolu mohlo prodat v Praze až tři tisíce nových bytů.

Nové byty i s nájemníkem jako investici se zhodnocením 5,5 %

Někteří developeři se snaží oživit prodeje, které v posledních dvou letech šly dramaticky dolů, tím, že byty nabízejí jako investici a slibují dokonce, že k bytu kupujícímu seženou nájemníka.

Touto marketingovou cestou šla Skanska, která byty nabízí jako „investici s garantovaným výnosem až 5,5 procenta ročně.“

Slibuje, že zajistí zdarma nájemce na jeden rok za předem dohodnuté nájemné, včetně právního servisu, aby kupující investoval a platil nájemník. Developer šel tak daleko, že pokud nájemník během roku odejde, tak firma ztrátu z nájmu vlastníkovi bytu kompenzuje.

Nejlépe jdou na odbyt menší byty 2+kk, 3+kk s dobrou dopravní dostupností v cenách 45 až 50 tisíc korun za metr čtvereční.  Luxusní nemovitosti nebo byty nad 120 m2 jsou ve výrazné menšině.

Poptávku oživují lidé, kteří už chtějí žít sami

„Je zajímavé, že zhruba 35 % našich klientů tvoří tzv. singles, tedy mladí lidé, kteří se rozhodli pro samostatnou existenci a začínají u nás vytvářet svébytnou sociální skupinu,“ tvrdí Koubík.

Na oživení realitního trhu mají lví podíl developeři, kteří nabízejí byty v cenové hladině do 40 000 Kč/m2. „Byty máme v rozmezí od 30 do 40 tisíc za metr čtvereční včetně DPH. Maximálně jsme zefektivnili naši činnost a snažíme se, aby cena byla pro zákazníky přijatelná,“ dodal Koubík.

Obdobnou zkušenost má i pražský Ekospol, který své byty nabízí od ceny 38 000 Kč za metr čtvereční. Jeho generální ředitel Evžen Korec tvrdí, že kvalitní nové byty v klidných lokalitách s dobrou dopravní dostupností do centra města a v cenách pod 50 000 Kč za metr čtvereční včetně DPH své kupce najdou i dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám