Hlavní obsah

Malí živnostníci se budou moci vyhnout papírování i kontrolám

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) s ročním příjmem do jednoho milionu korun mohou mít od roku 2021 méně daňových starostí, pokud si dobrovolně zvolí měsíční platbu paušální daně ve výši 5469 korun. Zavedení paušální daně, která zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů, již schválili zákonodárci.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Oproti původnímu návrhu je měsíční částka nižší a příjmový limit se zvýšil o 200 tisíc korun. Platba měsíční paušální daně v sobě bude zahrnovat platbu na sociální pojištění, zdravotní pojištění i symbolickou daň z příjmů fyzických osob. Při splnění příjmového limitu bude účast na paušální dani pro osoby samostatně výdělečně činné dobrovolná.

Hlavní výhodou bude snížení daňové zátěže pro některé OSVČ i administrativy a výdajů spojených s plněním daňových a evidenčních povinností. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) také slibuje, že by u živnostníků s paušální daní měl odpadnout důvod k většině kontrol.

Zeman podepsal paušální daň pro živnostníky i další zákony

Domácí

Experti se shodují, že pevná měsíční daňová částka řadě OSVČ usnadní jejich finanční plánování a umožní rozvoj jejich podnikatelské činnosti.

„Některé OSVČ mohou tedy v praxi volit účast na paušální dani, přestože jejich skutečná daňová povinnost by byla o pár procent nižší. V měsíční platbě paušální daně bude zahrnuto minimální zdravotní pojištění ve výši 2393 korun, 1,15násobek minimálního sociálního pojištění ve výši 2976 korun a 100 korun na dani z příjmu,“ říká daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Komu se nevyplatí

Celá řada OSVČ dlouhodobě daně neplatí. Ne proto, že by je neplatily svévolně nebo porušovaly zákon, ale když uplatní různé daňové úlevy a odečitatelné položky, tak se většinou dostanou do přeplatku.

Některé OSVČ neplatí nic na dani z příjmů a ještě k tomu dostávají od státu daňový bonus v řádech desetitisíců korun. V takových případech se podle Ivanco účast na paušální dani nevyplatí. Nárok na daňový bonus přitom mají OSVČ, jejichž vypočtená daň z příjmu je nižší než uplatňované daňové zvýhodnění na děti, a to ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním na děti a daní z příjmu.

„Například OSVČ s daňovým základem 380 tisíc korun uplatňující daňovou slevu na manželku, školkovné a daňové zvýhodnění na dvě děti obdrží od státu po podaném daňovém přiznání daňový bonus ve výši 34 608 korun,“ vypočítává Ivanco.

Spoření na penzi je pro OSVČ nutností

Při výpočtu starobního důchodu u OSVČ hraje každá stokoruna zaplacených záloh na sociální pojištění nad výši minimální zálohy významnou roli, případné vyšší platby na sociální pojištění při přihlášení k paušální dani budou tedy mít pozitivní efekt při výpočtu starobního důchodu.

S ohledem na výpočet starobního důchodu však na tom bude stále zaměstnanec pracující za minimální mzdu podle Ivanco výrazně lépe než OSVČ platící paušální daň, proto je vlastní zajištění na penzi pro všechny OSVČ velmi důležité.

„Podle aktuálně platné výpočtové formule důchodu nedosáhnou OSVČ platící pouze minimální sociální pojištění na starobní důchod ani ve výši 10 tisíc korun,“ upozorňuje daňová poradkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám