Hlavní obsah

Majetek má pojištěný většina Čechů, život a zdraví nikoliv

Novinky, bab

O svůj majetek se Češi bojí víc než o sebe, naznačují to alespoň data průzkumu agentury STEM/MARK. Většina lidí má totiž sjednáno jak povinné ručení, tak pojištění domácnosti. Ovšem život si pojistily jen o něco více než dvě pětiny lidí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaká pojištění mají Češi sjednána.

Článek

Povinné ručení je nejčastěji uzavřeným pojistným produktem, v průzkumu STEM/MARK pro Home Credit to uvedly více než tři pětiny oslovených Čechů. Není to nijak překvapivé, téměř každá domácnost dnes vlastní auto a povinností jeho vlastníka je si povinné ručení sjednat.

Druhým nejčastěji uzavíraným pojistným produktem je pojištění domácnosti, sjednáno ho má více než polovina domácností. Každý druhý Čech má uzavřeno úrazové pojištění. Životní pojistku má 46 procent lidí a téměř shodný počet má pojištěnu i nemovitost.

Domácnost má pojištěnou většina lidí, každou třetí už postihla nějaká katastrofa

Finance

Havarijní pojistku si sjednali zhruba tři lidé z deseti, ovšem neuvažují o ní či přímo ji odmítají dvě pětiny Čechů.

Velkou neznámou je pro respondenty pojištění právní ochrany, sjednáno ho má jen pět lidí ze sta a každý sedmý ho vůbec nezná. Také o pojištění schopnosti splácet lidé příliš nestojí, uzavřeno ho má jen osmina Čechů, a každý šestý dokonce neví, co je jeho účelem.

Výdaje za soudní spory vás nemusí zruinovat, zaplatí je pojišťovna

Finance

Pojištění hypotéky? Může být úplně k ničemu, upozornil Nejvyšší soud

Domácí

Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že většina lidí (konkrétně dvě třetiny) pojišťovnám důvěřuje. Lidé jsou také spokojeni s řešením pojistných událostí, vyjádřily ji více než čtyři pětiny respondentů.

Nedůvěra pak vychází ze špatné osobní zkušenosti, obavy z neuhrazení škody a složitých smluv či podmínek.

Češi mají velké rezervy i v tom, že pojistné smlouvy čte jen 46 procent oslovených, dvě pětiny tak činí jen občas, a každý osmý dokonce vůbec.

Anketa

Máte životní pojistku?
Ano.
48,9 %
Ne, ale uvažuji o ní.
9,1 %
Ne a ani ji nechci.
42 %
Celkem hlasovalo 2077 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám