Hlavní obsah

Letos na dovolené ušetříte, v oblíbených destinacích za stejné peníze nakoupíte víc než doma

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi cestují na zahraniční dovolené čím dál častěji a nejinak tomu bude i letos. Pozitivní zprávou je, že oproti loňsku turisté ve všech oblíbených destinacích výrazně ušetří. Nejvíce si polepšíme v Tunisku, Egyptě a Turecku. Levnější než doma se pro nás stává i Chorvatsko a Slovensko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čeští turisté na zahraničních cestách trhají desetileté rekordy, ukázala pravidelná analýza UniCredit Bank. Na dovolenou mimo Českou republiku delší než čtyři dny loni vycestovalo celkem 4,93 miliónů Čechů. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 15 procent.

„S rychle klesající nezaměstnaností a zvyšováním mezd roste i apetit Čechů cestovat mimo hranice vlastní země. Loni navíc celkovému trendu pomohl i konec intervencí ČNB do české koruny. Posílení koruny zvedlo její kupní sílu, za stejné peníze si můžeme v zahraniční dovolit utrácet více,“ vysvětluje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Česká tisícovka má v průměru hodnotu 973 korun

Nejvíce českých turistů zamířilo loni do Chorvatska, dále pak do Itálie a na Slovensko. Čtvrtou nejoblíbenější destinací se stalo Rakousko, následované Řeckem a Španělskem.

Zatímco v loňském roce měla česká tisícovka v zahraničí v průměru hodnotu 853 korun, nyní je to již 973 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnota české tisícikoruny v zahraničí

Více než doma nakoupíme za českou tisícovku v celkem pěti z jedenácti zemí, kam Češi nejčastěji cestují. Konkrétně se jedná o Bulharsko, Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovensko.

Nejvíce zboží či služeb si Češi pořídí v Bulharsku, kde má česká tisícikoruna hodnotu 1466 korun, a také v Turecku, kde za tisícovku nakoupíte o 440 korun větší balík zboží či služeb než doma.

„Přes solidní růst kupní síly české koruny v uplynulém roce vyjdou zahraniční nákupy stále v průměru o šest procent dráže než v tuzemsku. Ve srovnání s loňskem je ale rozdíl v cenách zhruba poloviční. Dobrou zprávou pro české turisty je, že z počtu jedenácti nejnavštěvovanějších zemí se počet těch, vůči nimž Česko cenově zaostává, zúžil o dvě na celkových šest,“ vysvětluje Pavel Sobíšek.

Vůbec nejméně si za českou tisícovku nakoupíte ve Francii, kde má hodnotu pouhých 660 korun. S desetikorunovým přilepšením vůči Francii pak může český turista počítat v Rakousku. A třetí pro nás cenově nejhůře dostupnou zemí je sousední Německo, kde za 1000 korun nakoupíme zboží a služby v hodnotě 690 korun.

Dovolené letos zlevní v průměru o 7,4 procenta

Pro některé české rodiny jsou stále zahraniční dovolené drahé. Pozitivní zprávou tak proto je, že všechny sledované oblíbené destinace budou pro nás oproti loňsku levnější.

„Zahraniční dovolená nám letos zlevní ve všech jedenácti zemích, které jsme analyzovali,“ doplnil Sobíšek. V průměru tak bude letošní zahraniční dovolená levnější o 7,4 procenta.

Meziroční změna kupní síly české koruny ve sledovaných zemích (únor 2018)
Tunisko22,30 %
Egypt21,20 %
Turecko18,40 %
Maďarsko7,90 %
Řecko7,60 %
Itálie7,50 %
Chorvatsko7,20 %
Německo6,70 %
Španělsko6,70 %
Francie6,60 %
Bulharsko6,40 %
Rakousko6,00 %
Slovensko5,70 %
Průměr (1)7,40 %
Zdroj: OECD, Eurostat, ČNB, UniCredit Bank, Poznámka: (1) Průměr nezahrnuje africké země.

Podobně jako v předchozích dvou letech se na vrcholu pomyslného žebříčku zahraničních destinací, kde Češi ušetří, dostaly přímořské státy ze severu Afriky (Tunisko a Egypt) a Turecko, v nichž si v nadcházející sezóně přilepšíte zhruba o pětinu.

Tyto země totiž podle analýzy charakterizuje dlouhodobý pokles hodnoty domácích měn a rychlý růst spotřebitelských cen. Místní měny znehodnotily kvůli nestabilní bezpečnostní i politické situaci a oslabení dolaru vůči euru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám