Hlavní obsah

Kvůli dovolené se Češi zadluží i na několik let. Půjčují si od příbuzných a neplatí faktury

Novinky, bab

Češi plánují v letošním roce za dovolenou utratit v průměru 17 tisíc korun. Mnozí ale nejsou schopni ji zaplatit z vlastních zdrojů. O půjčce na ni uvažuje každý čtvrtý obyvatel Česka. Vedle půjček od bank si lidé nejčastěji půjčují od známých. Během letních měsíců se také prodlužuje doba splatnosti faktur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři čtvrtiny Čechů se letos chystají vyrazit na dovolenou, přičemž téměř 1,8 miliónu ekonomicky aktivních lidí si na ni šetří. Jde o nejčastější důvod, kvůli kterému si lidé dávají peníze stranou. Na druhou stranu jsou dovolené i jedním z častých důvodů, proč si lidé půjčují.

„V období dovolených jsou lidé pod větším tlakem na nutnost získávání financí. Zároveň se snižuje jejich schopnost vyhodnotit rizikovost půjčky a neuváženě podepisují nevýhodné smlouvy,” uvedl Tomáš Medřický z Epohledávky.cz.

„Na dovolenou si půjčují lidé napříč věkovým spektrem, jedná se většinou o lidi finančně méně gramotné. Půjčky na dovolenou jsou jedním z příkladů zahájení řetězce tvorby dluhů, který končí v oddlužení. Půjčené peníze pak lidé splácejí řadu let,“ dodal.

Za půjčkou nejčastěji do banky, pak k příbuzným

První kroky lidí, kteří si chtějí půjčit, vedou do banky. Dalším oblíbeným zdrojem peněz jsou příbuzní. Až dvě třetiny lidí by si větší sumu půjčilo od rodiny nebo přátel. Tento zdroj peněz pak volí častěji mladí lidé.

Návratnost těchto půjček je ale velmi riziková, lidem se jednoduše příbuzným nechce splácet. Nesplácené dluhy v rodině nebo mezi známými tvoří 26 procent problematických pohledávek o průměrné výši 110 tisíc korun. Podle odborníků lidé totiž svým blízkým důvěřují, a dokud se nespálí, jsou schopni jim poskytnout i stotisícové částky, aniž by cokoli sepsali.

Bohužel to přináší značné komplikace při pozdějším vymáhání. „Jedna ze čtyř pohledávek, se kterými se na nás lidé obracejí, se týká soukromých půjček. Větší podíl zaujímají už jen neuhrazené faktury. Ani v tomto případě není dobré se zahájením vymáhání otálet. Patnáct procent věřitelů se na odborníky obrací, až když je pozdě,” popsal Medřický.

Půjčku má zhruba každý druhý Čech, splátky neplatí každý osmý. Jeden z deseti Čechů si dokonce půjčuje na splácení svých dluhů z minulosti.

Až tři čtvrtiny žadatelů o půjčku jsou ve věkové hranici do 30 let.

„Problémem jsou právě mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Běžné jsou půjčky na bydlení, vybavení domácnosti, koupi nového auta či elektroniky. V letním období stoupá i počet dovolených, které lidé neplatí z vlastních úspor. Téměř dvě procenta lidí se dostanou do finančních potíží právě kvůli splácení půjčky na dovolenou,“ shrnul Medřický.

Na placení faktur je dost času

K letním trendům patří i pozdní hrazení faktur, které už tak v Česku není nejrychlejší. Až třetina českých firem totiž platí faktury po splatnosti. V průměru hradí tuzemští podnikatelé své závazky do 45 dnů.

Platební morálka v Česku je jedna z nejhorších v Evropě a během letních měsíců se ještě výrazně zhoršuje. A mnohdy jsou na vině právě výdaje za dovolenou, kdy peníze na zaplacení závazků chybí. Doba splatnosti faktur se v létě takřka zdvojnásobuje a některé pohledávky se stávají nevymahatelnými.

„Obecně platí, že procento úspěšnosti se výrazně zvyšuje, pokud věřitel přistoupí k vymáhání rychle, nejlépe do tří měsíců po splatnosti. Za tímto časovým horizontem úspěšnost vymáhání dluhu dramaticky klesá,“ upozornil Medřický.

Prodlužující se doba splatnosti faktur komplikuje podnikání zejména drobným živnostníkům. V roce 2015 zahájilo podnikání 54 tisíc fyzických osob, což je nejméně za posledních deset let. Loni zároveň bezmála 51 tisíc živností zaniklo.

Nejčastějším důvodem jsou právě neuhrazené faktury. Navíc řada živnostníků se své pohledávky nesnaží vymáhat, jednoduše podnikání raději ukončí.

„Léto je pro řadu živnostníků těžkým obdobím – nezaplacené faktury se kupí, nových zakázek je méně než v ostatních měsících a často se stane, že výdělek nepokryje ani náklady. Řada živnostníků tak letní období překlene jen díky úsporám. Ti, kteří je nemají, musí podnikání ukončit,“ popsal Milan Baše ze společnosti ADBA.

Anketa

Půjčujete si na dovolenou?
Ano
2,5 %
Ne
97,5 %
Celkem hlasovalo 2253 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina lidí ani neví, komu dluží

Stejně jako minulost i dluhy většinu z nás jednou doženou. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, kde všude může dlužit. „Kdysi si vzali půjčku, pak několikrát změnili...

Půjčka? Polovina Čechů o ni nestojí

I když české domácnosti dlužily na konci února bankám 1,336 biliónu korun, podle průzkumu agentury KRUK, která spravuje pohledávky nejen finančních ústavů, ale...

Výběr článků

Načítám