Hlavní obsah

Kouzlo statistiky: Stačí stokoruny a rodiny přestávají padat do chudoby

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení povodňové daně a zvýšení daňového zvýhodnění na děti se příznivě podepsaly na příjmech domácností. Díky slevám na daních se podařilo i tisícům rodin vybřednout z chudoby. Tedy podle statistik. Neznamená to však, že se rodiny skutečně dostaly z nejhoršího.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nejvíce je změna patrná u rodin se třemi a více dětmi, které patří mezi skupiny, jež pád do chudoby ohrožuje nejvíce. Loni bylo v ČR evidováno 483 474 osob žijících v domácnosti o dvou dospělých a třech či více dětech. Z toho se pod hranicí chudoby pohybovalo 108 528, což činilo 22,5 procenta.

Letos se jejich počet snížil na 13,5 procenta. Modelová rodina se třemi dětmi ročně ušetřila 1200 korun díky zrušení tzv. povodňové stokoruny. K tomu lze připočíst úsporu za daňové zvýhodnění na vyživované děti, které vzrostlo o 150 korun měsíčně. Za tři děti měla rodina o 5400 korun ročně více. Celkem si tato domácnost polepšila o 550 korun měsíčně.

Počet chudých statisticky klesl

Pro domácnost to nemusí znamenat velké terno, nicméně na to, aby se to odrazilo na statistice, to stačí. Počet osob ohrožených chudobou se podle Českého statistického ústavu snížil z loňských 990 300 na letošních 871 800, což znamená pokles o procentní bod z 9,6 procenta na 8,5 z celkového počtu lidí žijících v domácnostech.

Hranice chudoby byla podle evropské metodiky pro letošek vyčíslena na 116 196 korun ročně, takže – jak už Právo uvedlo – za ohrožené chudobou se chápou osoby s měsíčním příjmem 9683 korun a nižším. [celá zpráva]

Hranice chudoby je výsledkem složitých přepočtů a její určení se odvíjí i od výše příjmů střední třídy.

Jak upozornil Jaromír Kalmus z ČSÚ, „při interpretaci indikátoru míry chudoby je třeba vzít v potaz to, že vzhledem k metodice jeho výpočtu odráží ponejvíce diferenciaci příjmů, nikoli to, jak se lidé reálně mají“.

Hranice chudoby je totiž výsledkem mnoha složitých přepočtů a její určení se odvíjí i od výše příjmů střední třídy. Pokud by si třeba střední třída pohoršila, pak by klesla i laťka chudoby, a tak by se nad ni vyhouply i rodiny, jejichž příjmy se vůbec nezměnily. Nezahrnuje třeba bezdomovce, jejichž počet se odhaduje na 30 tisíc.

V neúplných rodinách alespoň s jedním dítětem bylo loni evidováno 427 638 osob a ohrožených chudobou bylo mezi nimi 133 705 neboli 31,3 procenta.

Nyní jich je 27,7 procenta. Početnou skupinu chudých tvoří také nepracující důchodci. Pod hranicí chudoby se jich loni potácelo „jen“ 6,4 procenta, reálně však jde o 140 805 penzistů včetně invalidních důchodců.

Anketa

Je měsíční příjem 9683 korun přiměřená hranice chudoby?
Ano
13,8 %
Ne, měla by být vyšší
79 %
Ne, měla by být nižší
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10906 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám