Hlavní obsah

Konec roku se blíží, nezapomeňte ze stavebního spoření vytěžit maximum

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření se prakticky od prvopočátku drží na špici zájmu o zhodnocování úspor, a to především kvůli státní podpoře. Stát sice již není tak štědrý jak před lety, i tak ale dvoutisícový roční příspěvek řadí stavebko mezi produkty porážející inflaci. Pro maximální výši podpory je však třeba naspořit 20 tisíc korun ročně, je tedy nejvyšší čas zkontrolovat si, zda na ni budete mít nárok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření je podle tzv. Barometru obliby spoření nejvíce preferovaným způsobem ukládání peněz. V tradičním čtvrtletním hlasování dostalo podporu tří pětin Čechů.

V téměř každé české domácnosti mají lidé uzavřenou alespoň jednu smlouvu o stavebním spoření. Střadatel pak může ročně získat až dva tisíce korun ve formě státního příspěvku, ovšem je třeba uložit alespoň 20 tisíc korun, protože stát přispěje maximálně deseti procenty z ročního vkladu.

Na kontrolu účtu je ještě čas

Většina střadatelů má nastavený trvalý příkaz s příslušnou částkou, která se jim každý měsíc například z běžného účtu přesune na účet stavebního spoření. Jsou ale i tací klienti, kteří příslušnou částku na stavebko posílají jen jednou ročně. Někteří například spoří na spořicím účtu, kde se jim peníze opět o něco zhodnotí a nejpozději v prosinci pak jednorázově navýší vklad na stavebním spoření.

Stavební spořitelny sjednocují úročení vkladů, rozhodovat budou akce

Finance

Pokud měsíčně spoříte zhruba 1700 korun, či jednorázově vložíte 20 tisíc korun, je vše v pořádku, na maximální výši státní podpory nárok máte.

Pokud tomu však není a nechcete, aby vám příspěvek ve výši dva tisíce korun utekl, zkontrolujte si výši ročního vkladu a potřebnou částku vložte dodatečně. Zatím je ještě pár dní čas, stavební spořitelny avizují, že vklad musí být na váš účet připsán do silvestrovské půlnoci.

Zároveň je ale třeba si ohlídat, jakým způsobem budete peníze posílat, ať už elektronicky, či třeba složenkou, nebo vkladem v hotovosti na pobočce. Zástupci spořitelen proto doporučují nenechat vklad na poslední den v roce a raději peníze poslat o několik dní dříve.

„Přesné termíny závisejí na lhůtách pro platební styk konkrétní banky, ze které klient peníze posílá. Doporučujeme pro jistotu myslet na časovou rezervu a peníze poslat alespoň dva dny předem, byť lhůty jsou kratší a řada bank už umí poslat peníze a připsat jinde i online,” uvedl pro Právo Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Stavební spořitelny podporují smlouvy akcemi

Pokud klientem stavební spořitelny dosud nejste, resp. nemáte založenou spořicí smlouvu, můžete tak učinit ještě letos. Vložíte-li na účet 20 tisíc korun, plus roční poplatek zhruba 300 korun (v závislosti na konkrétní spořitelně), případně i částku ve výši jednoho procenta z cílové částky (pokud spořitelna nemá zároveň akci, kdy stavebko umožní uzavřít zdarma), připíše se vám maximální státní podpora za letošní rok. Tím získáte navíc jeden příspěvek od státu, než kdybyste smlouvu uzavřeli například o měsíc později, v lednu 2021.

Navíc není třeba navštívit pobočku banky či stavební spořitelny, stavební spoření můžete uzavřít plně online.

Stavební spořitelny již tradičně na konci roku podporují zájemce o uzavření stavebka akčními nabídkami.

„Aktuálně je možné stavební spoření sjednat v marketingové akci 'Prémie 2000 Kč', kdy klient v případě splnění podmínek dostane na svoje spoření dva tisíce korun, čímž získá stavební spoření s cílovou částkou až 200 tisíc korun zdarma,” přiblížila pro Právo nabídku v Modré pyramidě mluvčí Šárka Nevoralová.

Stavebnímu spoření se letos daří, krizi navzdory

Finance

„Až do konce roku běží podobná akce i v Raiffeisen stavební spořitelně (RSTS), klienti formou odpuštění poplatku ve výši dva tisíce korun mají stavebko s cílovou částkou 200 tisíc korun zdarma.

„Dále při sjednání balíčku s běžným účtem od Raiffeisenbank může klient při splnění daných podmínek akce získat navíc další až dva tisíce korun,” doplnil pro Právo mluvčí RSTS Lukáš Kopecký.

Založit smlouvu o stavebním spoření zdarma mohou do 18. prosince 2020 klienti ČMSS ve věku 18 až 50 let, a to do cílové částky 150 tisíc korun. Při sjednání cílové částky nad 150 tisíc korun pak získají slevu ve výši 1500 korun z úhrady za uzavření smlouvy.

Sazby úvěrů u stavebního spoření klesly pod dvě procenta

Finance

Anketa

Máte sjednané stavební spoření?
Ano
81,3 %
Ještě ne, ale do konce roku si ho uzavřu
6,1 %
Ne, ani ho sjednat neplánuji
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2057 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok

Mezi lidmi je o stavební spoření stále zájem. Dokázaly to i výsledky loňského roku, kdy bylo uzavřeno nejvíce smluv za posledních pět let. Klienti si uzavřeli...

Výběr článků

Načítám