Hlavní obsah

Katastrofy přicházejí na Česko o víkendech, zjistila pojišťovna

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

V naprosté většině případů ničivé živly od počátku roku 2008 pustošily majetek o víkendech. S tímto překvapivým zjištěním přišla největší pojišťovna v zemi ČP, která analyzovala všechny povodně, vichřice, kroupy dva roky zpět.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Říčka Jeřice v okamžiku, kdy zaplavila centrum Chrastavy na Liberecku.

Článek

První kalamitu v roce 2008 přinesla vichřice Emma o víkendu 1. a 2. března. Česká pojišťovna tehdy řešila více než 18 tisíc pojistných událostí svých klientů za půl miliardy korun.

Vichřice Emma ničila lesy

Největší škody byly zaznamenány na budovách, lesních porostech a automobilech a nejvíce zasaženými oblastmi v České republice byly jižní Morava, východní, střední a jižní Čechy.

Jedna pohroma za druhou

V červnu 2009 a v následujících dvou prázdninových měsících zasáhlo území ČR několik živelních událostí, které způsobily klientům ČP 30 tisíc škod za téměř dvě miliardy korun.

Z toho více než 12 tisíc škod bylo způsobeno povodněmi a záplavami, více než 5500 vichřicí, 3200 krupobitím a 2900 bleskem. Kalamitní události šly v těsném sledu za sebou a velká část z nich se kumulovala na dva víkendy – 26. a 27. června a na sobotu 4. července.

Květnový víkend

O víkendu zaútočily rovněž první letošní povodně v květnu, kdy nejvíce zasaženými kraji byly Moravskoslezský – Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Přerovsko – a také Olomoucký a Zlínský.

Srpen a opět víkendová povodeň

I v srpnu pak řádily živly o víkendech a přesunuly se do Čech. O prvním srpnovém víkendu postihly povodně a záplavy hlavně oblast severních Čech a klientům ČP způsobily asi 12 tisíc škod v očekávané výši až 570 miliónů korun.

Kroupy, a jak jinak, zase v neděli

Poslední kalamitní víkend pak byl ve znamení vichřice a krupobití a tentokrát zasáhly především hlavní město Prahu a blízké okolí.

Česká pojišťovna odhaduje, že bude řešit až 10 tisíc škod týkajících se automobilů a dalších až čtyři tisíce škod na jiném majetku, především na budovách.

Celkový objem škod jen podle likvidátorů ČP se může vyšplhat až na 600 miliónů korun. K čtvrtku bylo z obou srpnových kalamit nahlášeno téměř 13 tisíc škod, krupobitní události z Prahy a okolí dosahují téměř 7500 případů a už v počtu i objemu předčily severočeské záplavy.

Všechny dosavadní kalamity měly a stále mají další víkendové dohry. Do postižených oblastí na severu Čech se i na tento víkend přesouvají další mobilní technici, likvidátoři a další dobrovolníci z ostatních míst republiky.

I ČP teď pro auta funguje v sobotu a neděli

Tuto sobotu i neděli bude od 8 do 16 hodin otevřeno i prohlídkové centrum v Praze 4 v Kaplanově ulici, kde jen během prvních dvou dnů po kalamitě bylo zdokumentováno více než 1000 vozidel.

Prodloužena byla i provozní doba ve všední dny od 7 do 19 hodin. Mobilní technici budou také v postižených oblastech Prahy a okresu Praha-západ objíždět klienty, kteří své škody již telefonicky zaregistrovali.

Generali: čtyři víkendy za čtyři sta miliónů

"Čtyři letošní katastrofální víkendy nás už stály 400 miliónů korun," konstatoval lakonicky Jiří Cívka z Generali.

Celkové odhady škod způsobených v Praze nedělním krupobitím převyšují podle České pojišťovny a Generali, patřící do jedné finanční skupiny, předpokládané škody, které lidem přinesla blesková povodeň na severu Čech.

"Srovnávat totální škodu na vozidle s domem, který strhne velká voda, ale samozřejmě nelze," zdůraznil jedním dechem Cívka.

Jako první takové statistické srovnání učinila Česká pojišťovna, což v internetových diskuzích vyvolalo řadu reakcí v tom smyslu, že když se něco stane v Praze, tak se o tom dlouho a halasně mluví, kdežto když přijde pohroma do jiných částí země, není tomu tak dlouhodobě věnována pozornost.

Kooperativa: škody z krup stále rostou

"Kroupy našim klientům způsobily škody již za 350 miliónů korun. A stále rostou. V průběhu dnešního dne nám klienti hlásili zejména poškozené automobily, těch přibylo téměř 800," uvedl ve čtvrtek Milan Káňa z Kooperativy.

Do této chvíle klienti Kooperativě nahlásili přes 6100 škod, z toho 4400 automobilů a 1650 škod na nemovitostech. Jejich celková výše se již vyšplhala k částce 350 milionů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám