Hlavní obsah

Kam s volnými penězi? Investice do známek nabízejí zajímavé zhodnocení

Novinky, bab

Češi v poslední době příliš neutrácejí, peníze hromadí na účtech, v lepších případech zkouší různé zajímavé investiční příležitosti. Jednou z nich jsou vzácné poštovní známky. Jejich výhodou je dlouhodobý růst ceny a relativně snadná dostupnost v různých cenových kategoriích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Loni se na českém trhu zobchodovaly známky za zhruba 800 milionů korun, přičemž se jednalo o nákupy českých investorů jak z tuzemských, tak zahraničních aukcí. Zajímavostí loňského roku je například prodej čtyřkorunové známky ČSR, která se v americkém Bostonu prodala za 4,6 milionu korun. Do české sbírky se také dostala British Guiana - Cotton Reels z roku 1850, která byla v privátním obchodě oceněna na tři miliony korun.

O pětinu za rok

„V době ekonomické nejistoty, tolerance centrálních bank k inflaci a při výkyvech tradičních investičních nástrojů ukazují známky svůj skutečný potenciál. Jen za loňský rok došlo v meziročním srovnání k růstu cen raritních poštovních známek až o 20 procent,“ uvedl pro Novinky.cz David Kopřiva, zakládající člen Prestige Philately Clubu Praha a přední odborník na filatelii.

Podle jeho slov se celosvětově za jediný rok zobchodují známky v hodnotě okolo 15 miliard dolarů.

Investice do vína a whisky poráží inflaci

Finance

Pokračování růstového trendu očekávají odborníci nejen v letošním roce, ale i v letech následujících.

„S ohledem na dlouhodobý vývoj předpokládám, že klasické sběratelské rarity porostou zhruba o 10 procent i v letošním roce. U obzvlášť zajímavých položek se dá očekávat růst ještě vyšší. Ve stejném trendu bude trh setrvávat minimálně další tři až čtyři roky. Je převis poptávky, mnoho exemplářů je drženo ve sbírkách a portfoliích a na trh se vůbec nedostanou. U obchodovatelných položek proto půjdou ceny nahoru i z důvodu nedostupnosti,“ dodal Kopřiva.

Investovat může každý

Investovat do poštovních známek mohou pochopitelně zkusit i začátečníci, už za 100 tisíc korun lze nakoupit perspektivní kusy. Stačí průběžně sledovat výsledky aukcí českých filatelistických firem, které jsou také připraveny začínajícím investorům poradit. Případně je možné obrátit se na specialisty v daném oboru.

„Vždy je třeba dbát na vnitřní rozmanitost portfolia a koupit třeba pět až deset zcela různých položek. Obsahově bych doporučil první známky různých států, speciality kolonií, velký potenciál vidím u známek z Ruska, Číny, Indie. Samozřejmě pak vzácnější známky z naší první republiky. Všechny kusy by měly mít atesty pravosti a být pokud možno v bezvadné kvalitě,” doporučil Kopřiva.

Investovat lze i do automobilů, cena veteránů v čase roste

Finance

Do čeho je možné investovat?

Tradičními investičními tahouny jsou první známky většiny zemí, britské kolonie a pak samozřejmě vzácné známky naší První republiky.

Zároveň platí, že je třeba dívat se především na individuální historii známky samotné. Pokud byl konkrétní kus součástí významné sbírky zajímavé osobnosti nebo je známka na zajímavém dopisu, její hodnota dále stoupá. Ale i cenově dostupné známky, bez velkého konkrétního příběhu, mohou podat dobrý investiční výkon. Stačí, že dlouhodobě přitahují poptávku, nebo jsou naopak zcela novým objevem a trendem.

„Například průměrný Modrý Mauritius Post Paid z roku 1848 navýšil svoji katalogovou a tím i tržní hodnotu o 15 procent za jediný rok. V cenách našeho trhu je to ze 70 tisíc korun v roce 2020 na 80 tisíc korun v roce 2021. Nebo rakouské známky z konce monarchie platné v ČSR v roce 1918 (první známky První republiky) vzrostly za rok až o polovinu své ceny. Mimo jiné nezoubkovaná série 3h -1K (1916) stoupla z 16 tisíc korun na 24 tisíc korun,” upřesnil Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám