Hlavní obsah

Hypotéky začaly postupně zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla. Zatímco během dubna většina bank zvýšila hypoteční sazby a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 procenta, průměrná sazba podle Fincentrum Hypoindexu se zvedla jen na 1,98 z březnových 1,94 procenta.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Banky nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Banky v dubnu přikleply hypotéky za více než 39 miliard korun a duben se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu.

Každou pátou novou hypotéku si berou mladí do 30 let

Finance

„Zdražují zejména hypotéky s delším fixačním obdobím,“ řekla Právu hypoteční specialistka Zuzana Kordačová.

Pokud žadatel pracuje v cestovce, hotelnictví, gastronomii, tak u některých bank bývá žádost zamítnuta.

„Některé banky chtějí prohlášení klientů, že covid neměl vliv na jejich příjmy. Naproti tomu banky se nebrání schvalovat u dobře vyvážených hypoték v poměru k doložitelným příjmům a hodnotě nemovitosti výjimky či nadstandardní podmínky pro klienta. A to třeba u oborů kolem IT, účetnictví,“ dodala Kordačová.

Objemy rostly

Hypoteční trh letos láme jeden rekord za druhým. Po nejlepším startu v historii hypoindexu přišel ještě silnější únor, a březen předčil veškerá očekávání s objemem sjednaných hypoték ve výši 44,723 miliardy korun. Meziročně vzrostl počet hypoték o 5672 a objem o 21,335 miliardy korun.

Zájem o hypotéky je letos rekordní, lidé si na bydlení půjčili už 100 miliard

Finance

„Oproti extrémně úspěšnému březnu přichází velmi mírné ochlazení. V bankách bylo uzavřeno 12 416 hypoték v objemu 39,18 miliardy korun. Tento pokles je počátkem trendu sníženého zájmu s ohledem na vzestup sazeb,“ vysvětlil Sýkora.

Průměrná výše poskytnuté hypotéky činí 3 155 581 korun a podle vývoje cen nemovitostí to nevypadá ani na výrazné zpomalení.

Mírné ochlazení i poptávky na internetu

Zdražování už se začíná promítat do poptávky po hypotečních úvěrech na internetu. Například tuzemské hypoteční tržiště Zaloto zaznamenalo meziměsíční pokles hypoteční poptávky z březnových rekordních čtyř miliard korun na dubnové 3,3 miliardy korun.

„Průměrná výše poptávaného úvěru vzrostla oproti březnu o zhruba 100 tisíc korun a vyšplhala se na 3,1 milionu korun. Meziročně se průměrná výše poptávané hypotéky zvýšila dokonce o více než půl milionu korun. Průměrné délka poptávané fixace se drží stále pod hranicí 5 let, přičemž oproti loňsku se prodloužila o rok," doplnil Marek Kříž, spoluzakladatel finančního tržiště Zaloto.

Mladí Češi chtějí bydlet ve vlastním, uvažují ale jen o menších bytech

Finance

Zatímco pod rekordní březnovou poptávku se kromě stále velmi dobrých podmínek podepsalo i ohlašované zdražování, kdy se řada lidí snažila stihnout co nejnižší sazby i za cenu určitého kompromisu, v dubnu tento efekt opadl.

Na vině může být jednak enormní nedostatek nabídky nemovitostí, ale také jejich výrazné zdražování. Cena nemovitostí se totiž podle dat Hypoteční banky v 1. čtvrtletí zvýšila vůbec nejvíc za posledních 10 let.

Dlouhodobě kolem 5 procent

„Hypoteční sazby jsou teď nižší než inflace. Je ale třeba mít rezervy, nebrat si hypotéku takzvaně na krev. Vezmeme-li hypotéku tři miliony korun na dvacet let, tak při sazbě dvě procenta činí splátka 15 tisíc korun. Dlouhodobý průměr hypotečních sazeb je ale pět procent. A při těchto sazbách pak už činí splátka téměř 20 tisíc korun,“ připomíná šéf realitního fondu B Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

Až se úrokové sazby hypoték zvednou, byty podle něho nebudou zdražovat tak prudce, jako nyní. „Očekáváme, že některé mohou můžou krátkodobě zlevnit až o třicet procent,“ míní.

Rekordní zájem o své úvěry hlásí i stavební spořitelny

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám