Hlavní obsah

Hypotéky už půl roku zlevňují

Zájem o hypotéky v Česku neklesá, naopak, minulý měsíc byl pátým nejúspěšnějším v historii. Hypotéky přitom i nadále zlevňují, průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex za posledního půl roku klesla o 0,37 procentního bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

V září banky sjednaly celkem 7872 hypoték v celkovém objemu 22,052 miliard korun.

„Průměrná úroková sazba klesla proti srpnu o čtyři bazické body a zastavila se tak na hodnotě 2,07 procenta. Za posledních šest měsíců se snížila o 0,37 procentního bodu.

„Propad úrokových sazeb i nadále pokračuje, a tak s hodnotou 2,07 procenta jsou sazby hypoték na úrovni září 2017. A s ohledem na kroky některých bank se dá očekávat jejich další pokles,“ doplnil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

S hodnotou 2,07 procenta je průměrná sazba hypoték na úrovni září 2017

Letos se hypotečním bankám i navzdory pandemii koronaviru daří. Za tři čtvrtletí letošního roku banky poskytly úvěry za více než 172 miliard korun. Jak Sýkora upozornil, takový objem nesjednaly banky za první tři čtvrtletí ani v rekordních letech 2016 a 2017.

Aby došlo k překonání rekordu z let 2016 a 2017, kdy banky poskytly hypotéky za více než 225 miliard korun, musely by do konce roku sjednat úvěry ještě za zhruba 53,5 miliardy korun.

Průměrný úvěr je už téměř tři miliony

Roste i průměrná výše hypotéky, s aktuální hodnotou 2 801 344 korun se blíží hranicí tří milionů korun.

Podle údajů Fincentrum Hypoindexu za posledních dvanáct měsíců vzrostla o zhruba 450 tisíc korun. Podle odborníků se tak potvrzuje, že růst cen nemovitostí nepolevuje.

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Finance

V září zlevňovaly hypotéky například Equa, Moneta a UniCredit Bank. Některé banky snižují úrokové sazby svých hypotečních úvěrů i nadále, od 5. října je mírně srazily ČSOB a Hypoteční banka, a to u roční, tříleté i pětileté fixace o 0,1 procentního bodu na 2,09 procenta.

Od 14. října zlevnila hypotéky i Air Bank. U nových hypoték snížila sazbu u pětileté fixace o 0,2 procentního bodu na 1,99 procenta. U hypoték převedených z jiné banky pak úrok nově začíná už na 1,79 procenta.

S dalším snížením sazeb mohou podle Sýkory přijít i další banky. „Poklesu hypotečních sazeb nahrává i klesající cena zdrojů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky v srpnu opět mírně zlevnily

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla v Česku již pátý měsíc v řadě. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex snížila z červencových 2,15...

Výběr článků

Načítám