Hlavní obsah

Hypotéky se nabízejí i za sedm procent

Právo, svj

Sazby hypoték dál strmě rostou. Nabídkové ceny už dosahují až sedmi procent. Lidé, kteří se chystají refinancovat se musí připravit o navýšení měsíčních splátek o tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Aktuálně se nabídkové ceny hypoték nyní pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od 5,5 do sedmi procent v závislosti na parametrech hypotéky,“ potvrdila včera ČBA. Lidem, kterým končí fixace sazby, tak vzrostly měsíční splátky o tisíce korun.

Konec levných hypoték bude pro tisíce lidí šok

Finance

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená podle asociace u průměrné hypotéky 3,2 milionu korun podle doby splatností zvýšení měsíční splátky o 1,6 až dva tisíce korun.

V porovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky (se splatností kolem 25 let) zhruba o sedm tisíc korun, doplnila ČBA.

Hypotéky dál zdražují. A ještě budou

Finance

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu podle asociace hypoteční úvěry za 20,9 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o pětinu. Vyšší květnová aktivita na hypotečním trhu v porovnání s dubnem ale bývá běžná a meziroční propad opět činil 60 procent.

O pětinu se v květnu meziměsíčně zvýšil i počet hypoték. Letošní meziměsíční nárůst je však mírně silnější, což podle expertů naznačuje, že slabší dubnová čísla byla ovlivněna také určitým dřívějším předzásobením před začátkem platnosti přísnějších pravidel České národní banky (ČNB).

Zájem o úvěry klesl na polovinu

Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 45 procent. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték, tedy bez refinancování, v květnu podle dat ČBA vzrostl o 2,6 miliardy na 16,8 miliardy korun. Po dubnu jde o nejnižší objem za dva roky.

Objem refinancovaných úvěrů činil v květnu čtyři miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se po dubnovém poklesu pod 4500 zvýšil na 5300. Meziroční propad je u skutečně nových hypoték, pohybuje se kolem 50 procent, v dubnu činil dokonce 55 procent.

Hypoteční trh se propadá, výrazně klesá počet lidí investujících do bydlení

Finance

„V posledním období pozorujeme určitou změnu v preferenci délky fixace, kdy aktuálně třetina klientů uzavírá smlouvu s fixací kratší, což je při dnešní úrovni sazeb a makroekonomickém výhledu jejich dalšího vývoje pochopitelné. Většina žadatelů však i nadále preferuje jistotu v podobě pětileté fixace, která je i o několik desetin procentního bodu levnější,“ řekl ředitel úvěrové divize Fio banky Marek Polka.

Tržní úrokové sazby delších splatností dále postupně rostou v souvislosti se zrychlující inflací a růstem úrokových sazeb ČNB i v zahraničí. „Zdražování hypoték tak bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

ČNB chystá další výrazné zvýšení úrokové sazby, naznačil Rusnok

Ekonomika

Menší zájem o hypotéky se promítá i do celkových čísel zadlužení českých domácností. V dubnu jejich dluhy u bank podle údajů ČNB meziměsíčně klesly o 20,1 miliardy na 2,067 bilionu korun, od února 2016 přitom nepřetržitě stoupaly. Pokles stavu úvěrů domácnostem byl však ze statistického hlediska ovlivněn i odebráním licence Sberbank CZ.

Vklady obyvatel v bankách v dubnu meziměsíčně stouply o 35,4 miliardy korun, což po březnovém poklesu o téměř 26 miliard představuje podstatný obrat. Celkový objem vkladů se od srpna loňského roku drží nad hranicí tří bilionů korun.

Úspory Čechů se tenčí. Vklady domácností u bank se poprvé za pět let snížily

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám