Hlavní obsah

Hypotéky rekordně zdražují. Během roku mohou sazby atakovat 7 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby úvěrů na bydlení letí vzhůru rekordním tempem. V meziměsíčním srovnání hypotéky zdražily v průměru nejvýrazněji za posledních takřka dvacet let. Podle odhadu ekonomů by se sazby během letošního roku mohly dostat až k sedmi procentům.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

V lednu se průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na hodnotu 3,43 procenta. Oproti prosincové hodnotě se zvýšila o 44 bazických bodů, což je nejrapidnější meziměsíční růst průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Lednová průměrná sazba je tak nejvyšší za posledních deset let, na podobné úrovni byla v září 2012 (3,46 procenta).

Současné sazby už kolem pěti procent

„Nutno však říci, že i lednová průměrná sazba hypoték je už dnes dávno minulostí, zahrnuje totiž hypotéky rozjednané i více než před dvěma měsíci. Od té doby ale došlo k dalšímu citelnému zvýšení základní úrokové sazby ČNB, takže kdo si bere hypotéku dnes, musí počítat se sazbami v průměru kolem 4,5 až pěti procent,” doplnil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k hranici 5,5 procenta
ekonom Jakub Seidler

„Hypotéka za méně než dvě procenta ročně se dala v některých bankách pořídit ještě loni v létě, v současné době se ale nabídkové sazby hypoték již přibližují, a v některých bankách i překračují, hranici pěti procent,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Pokles sazeb se nečeká

Rostoucí inflace a zvýšení sazeb ČNB jsou hlavními „viníky” zdražování hypoték. „Na inflaci musí ČNB reagovat. Spolu s růstem základní úrokové sazby ČNB stoupají další, tržní úrokové sazby, čímž bankám zdražují zdroje, jimiž své hypotéky kryjí,” vysvětlil Kovanda.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Průměrná sazba hypoték bude růst i nadále. ČNB ke zvýšení sazeb, i když nejspíš ne tak razantnímu, pravděpodobně ještě přistoupí a čím výše tato sazba vystoupá, tím výše se dostane i průměrná sazba hypoték. Ještě nedávno ekonomové a bankovní specialisté předpokládali, že úrokové sazby hypoték se letos dostanou maximálně na zhruba 5,5 až šest procent, nyní už podle Kovandy nejsou výjimkou odhady, že by sazby mohly atakovat i hranici sedmi procent.

„Hypotéky by tak byly dražší dokonce i než v roce 2008, než se v Česku projevily dopady světové finanční krize,” dodal Kovanda.

„Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se v současnosti pohybuji na nejvyšší úrovni od roků 2008 a 2009. V té době byla průměrná hypoteční sazba u nových hypoték dle oficiálních dat ČNB kolem 5,5 procenta. Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Propad v objemech i počtech

Rok 2021 byl z pohledu poskytnutých hypoték zcela výjimečný. Bylo poskytnuto téměř 178 tisíc hypoték v rekordním objemu 541 miliardy korun.

Hypotéky se vloni prodávaly jak nikdy dřív, letos se očekává ochlazení poptávky

Finance

Letos se žádné rekordy, alespoň co se počtu i objemu poskytnutých hypoték týče, rozhodně nečekají. Vývoj naznačil už leden, kdy banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 32,6 miliardy korun, přičemž ve srovnání s prosincem 2021 se jedná o čtvrtinový pokles. I přesto, že již tradičně bývá leden oproti konci roku z pohledu poskytnutých hypoték slabší, meziměsíční propad o téměř 12 miliard korun jde výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Propadá se i počet poskytnutých hypoték, v lednu jich banky a stavební spořitelny poskytly zhruba 10 tisíc, což je nejméně za takřka rok a půl. V meziměsíčním srovnání se jedná o pokles ve výši 28 procent.

Od dubna zpřísnění hypoték

Lednový vývoj tak naznačuje, že stále více Čechů od úmyslu pořídit si vlastní bydlení upouští. Zájem o hypotéky tak upadá, protože lidé už na ně prostě nemají.

Mladí si vlastní bydlení hned tak nepořídí

Finance

„Měsíční splátka na běžné hypotéce je dnes i o pět tisíc korun vyšší, než pokud by si hypotéku na stejnou, rovněž běžnou nemovitost brali před rokem touto dobou,” doplnil Kovanda.

Další nemalý pokles poptávky po hypotečních úvěrech je tak více než pravděpodobný. „V příštích měsících zřejmě dojde k výraznějšímu ochlazení hypotečního trhu. Úrokové sazby rostou a porostou. Od dubna navíc začnou platit přísnější podmínky poskytování hypoték, které některým zájemcům zamezí v získání hypotéky,“ dodal Sýkora.

Reklama

Výběr článků

Načítám