Hlavní obsah

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční úvěry červnu opět mírně zlevnily. Průměrná úroková sazba se proti květnu snížila o devět bazických bodů na 2,21 procenta. Spolu s tím hypoteční trh v červnu ožil, banky uzavřely obchody za téměř 21 miliard korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Naposledy letos průměrná sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla v březnu, do června se pak snížila o 23 bazických bodů.

Tak nízko jako v červnu nebylo úročení hypoték od přelomu let 2017 a 2018 a podle ekonomů by zlevňování úvěrů na bydlení mělo pokračovat i v příštích měsících. Česká národní banka totiž na začátku května snížila základní úrokovou sazbu, od níž se úročení komerčních úvěrů odvíjí, o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta a už předtím ji nadvakrát snižovala v březnu. Celkem ji tak ČNB od začátku koronakrize srazila o dva procentní body.

Kdo nemovitost nutně nepotřebuje hned, dočká se celkem brzy ještě levnějších hypoték
Lukáš Kovanda, ekonom

Většina velkých hypotečních hráčů se změnou úrokových sazeb hypoték ale zatím příliš nepospíchá, snížení sazeb centrální banky podle odborníků promítly do vyšších rizikových marží. Standardní nabídka hypoték s pětiletou fixací sazby začíná ve většině bank nad dvěma procenty, například v UniCredit Bank či mBank však lze při splnění určitých podmínek získat sazbu i za méně než dvě procenta.

Zlevňování hypoték podle ekonoma Lukáše Kovandy umožňuje také uvolňování doporučení ČNB pro poskytování hypoték. Centrální banka se k němu letos v prvním pololetí opakovaně uchýlila, aby podpořila hypoteční trh zasažený koronavirovou krizí.

Hypotéky teď nejsou pro každého

Finance

„Je pravděpodobné, že hypotéky budou zlevňovat i nadále. Banky to samozřejmě naplno neřeknou, protože by tím podnítily potenciální klienty, aby s žádostí o hypotéku ještě vyčkali,“ uvedl Kovanda. „Kdo nemovitost nutně nepotřebuje hned teď, dočká se celkem brzy nejen ještě levnějších hypoték, ale i nemovitostí,“ dodal.

Podle odborníka na hypotéky Jiřího Houšky teď banky upřednostňují spíše kratší fixace. „Před koronakrizí se sazby vyrovnávaly. Bylo přitom více méně jedno, jestli jste měl pěti, sedmi nebo desetiletou fixaci sazby. Nyní se banky začaly bát, takže sedmi a desetileté sazby jsou o poznání vyšší než třeba pětiletá,“ uvedl.

„Kvůli koronaviru mají nyní banky různá omezení, když půjčují vlastním klientům až do 80 procent hodnoty zástavy a neklientům, když člověka neznají, půjčí jen 70 procent. A před několika týdny to bylo ještě méně,“ upozornil dále Houška.

Lidem z některých odvětví, například podnikatelům i pracovníkům v cestovním ruchu či stravování, teď banky podle něj úvěry prakticky neposkytují.

Lidé si v průměru půjčují 2,75 milionu

Data z června naznačují, že hypoteční trh se po slabém květnu opět zvedá, v červnu bylo totiž sjednáno o 1418 smluv více, když si do bank pro hypotéku přišlo 7621 lidí. Letošní červen tak byl pro banky nejúspěšnějším měsícem od listopadu 2018, kdy poskytly 8617 hypoték.

Také objem sjednaných hypotečních úvěrů v červnu oproti květnu vzrostl o téměř 4,5 miliardy na 20,95 miliardy korun. Více než 20 miliard poskytly banky v hypotékách naposledy v září 2018.

I nadále přitom pokračuje trend růstu průměrné výše hypotečního úvěru. V červnu činila 2 748 954 korun. Za posledních dvanáct měsíců se tak navýšila o více než 431 tisíc korun.

V prvním pololetí letošního roku banky poskytly hypotéky za více než 109,5 miliardy korun, v meziročním srovnání s prvním pololetím loňského roku je to o téměř 26 miliard více. Banky za prvních šest měsíců letošního roku sjednaly celkem 41 545 hypoték, což je o 4671 hypoték více než za stejné období loňského roku.

„Pokud by si banky udržely tempo, mohly by se objemy poskytnutých hypoték opět vrátit nad hranici 200 miliard korun, kde se držely v letech 2016 až 2018,“ podotkl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB zrušila další z limitů pro hypotéky

Česká národní banka zrušila pro posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu...

Výběr článků

Načítám