Hlavní obsah

Hypoteční trh se propadá, úroková sazba u nových úvěrů roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých 12 miliard korun činil v červenci objem hypoték poskytnutých bankami a stavebními spořitelnami. Oproti červnu je to o více než třetinu méně, v meziročním srovnání pak dokonce o 73 procent. O 0,4 procentního bodu vzrostla minulý měsíc i průměrná úroková sazba skutečně nových hypoték, dosáhla tak hodnoty 5,4 procenta ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Data pravidelného Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) naznačují, že v červenci propad hypoteční aktivity výrazně zesílil, a to jak v objemu, tak i v počtu poskytnutých úvěrů na bydlení.

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 11,9 miliardy korun, o 7,4 miliardy korun méně než o měsíc dříve. V meziměsíčním srovnání se jedná o více než třetinový propad. Červenec oproti červnu sice již tradičně bývá na hypotečním trhu slabším měsícem, ovšem letošní propad je skutečně enormní.

Hypoteční trh slábne, lidé si půjčují méně. Rostoucí sazby ale zvyšují splátky

Finance

Jak z Hypomonitoru vyplývá, hypoteční trh stále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky, která svůj propad prohloubila z 65 procent v červnu na 73 procent v červenci.

Loňský rok byl, co se objemu poskytnutých hypoték týče, velmi silný. Není tedy divu, že propad v červenci je tak markantní. Ovšem citelný je i ve srovnání s rokem 2020. Letos byla v sedmém měsíci poskytnuta zhruba polovina objemu než o dva roky dříve. Navíc od ledna do července se  aktivita na hypotečním trhu propadla o více než polovinu.

„Hypotéky jsou v současné době kvůli vysokým tržním úrokovým sazbám drahé. Podepisuje se to na poptávce po hypotečním úvěrování a objemu nově poskytnutých hypoték na celém trhu, který v poslední době zaznamenává v meziročním srovnání téměř dvoutřetinový propad. Můžeme čekat, že podobná situace přetrvá po celý zbytek letošního roku a hypoteční trh ožije v momentě, kdy se tržní úrokové sazby pohnou výrazněji směrem dolů,“ uvádí Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

ČBA Hypomonitor červenec 2022
Objem (mld. Kč)PočetSazba (%)
Celkem11,941835,41
Nové úvěry9,832665,42
Refinancované z jiné instituce1,88025,34
Refinancované interně0,31155,29
Pramen: ČBA Hypomonitor

Skutečně nových hypoték bez refinancování bylo v červenci poskytnuto za 9,8 miliardy korun, o 5,9 miliardy korun méně než v červnu. Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o třetinu na 3266, přitom průměrný počet v první polovině letošního roku byl dvojnásobný, loni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) představoval v červenci 2,05 miliardy korun.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v červenci citelně meziměsíčně propadl a byl nejslabší v historii časové řady od ledna 2020. Využijeme-li pro delší srovnání v čase i oficiální statistiku ČNB, červencový objem poskytnutých hypoték je nejslabší od začátku roku 2016. To jen dokresluje, k jak citelnému ochlazení na hypotečním trhu letos dochází. Jde o důsledek kombinace vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Průměrná sazba nových hypoték na 5,4 %

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se v červenci dostala na hodnotu 5,4 procenta z červnových pěti procent, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od začátku roku 2010. Data také ukázala, že meziměsíční růst sazeb v červenci mírně zrychlil a byl druhý nejsilnější od začátku minulého roku.

Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky. V posledním období však jejich dosavadní růst do velké míry ustal, což souvisí s vývojem tržních úrokových sazeb.

Hypotéky přestaly zdražovat

Finance

„Pokud nedojde k další eskalaci problémů s dodávkami plynu nebo potravinářských komodit, pak by inflace, úrokové sazby ČNB, a tedy i úrokové sazby z nových hypoték, měly být v tuto chvíli blízko svého vrcholu. V dalších měsících je u nabídkových hypotečních sazeb pravděpodobný spíše pokles, byť jen mírný,“ doplnil Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

Lidé si půjčují méně

Průměrná výše hypotéky v posledních měsících mírně klesá a v červenci se dostala nepatrně nad úroveň tří milionů korun. Na její výši, resp. na snižování její výše, se tak odrazila přísnější pravidla České národní banky, stejně tak růst úrokových sazeb a vyšší splátky. To mnohé zájemce o hypotéku přimělo přehodnotit své plány.

V listopadu minulého roku byla průměrná výše hypotéky nejvyšší a činila 3,46 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám