Hlavní obsah

Hypotéky přestaly zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby hypoték začínají po dlouhé době stagnovat. Oproti minulému měsíci se v srpnu průměrná nabídková sazba podle Fincentrum Hypoindexu zvýšila jen o 0,04 procentního bodu a dostala se tak na hodnotu 6,28 procenta.

Článek

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém posledním zasedání minulý týden dle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech.

ČNB poprvé pod Michlem nechala úrok na sedmi procentech

Ekonomika

Odrazilo se to i na aktuální výši hypotečních sazeb, které nepokračují v enormním růstu z posledních měsíců. Průměrná nabídková sazba proto vzrostla jen nepatrně, o čtyři bazické body.

„Toto mírné zvýšení je způsobeno pozdější reakcí jedné z bank na červnové zvýšení sazeb ze strany ČNB. Nyní se dá se tedy očekávat stagnace úrokových sazeb, kterou jsme předpovídali. Tu mohou vychýlit směrem dolů snad jen akční nabídky jednotlivých bank,“ doplnil Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Měsíční splátka zhruba stejná

Měsíční splátka tzv. 80procentní hypotéky na 3,5 milionu korun s tříletou fixací úrokové sazby, splatností 25 let a průměrnou nabídkovou sazbou 6,28 procenta činí v srpnu 23 151 korun.

Oproti minulému měsíci se tak zvýšila jen o 77 korun.

Hypotéky nad 80 procent LTV levnější

Podle dat Fincentrum Hypoindexu mírně klesly úrokové sazby hypoték s odhadní cenou nemovitosti (tzv. LTV) vyšší než 80 procent. Hypotéky s roční fixací úrokové sazby zlevnily o jeden bazický bod na 6,21 procenta ročně, s tříletou a desetiletou fixací pak o dva bazické body na 6,67 procenta ročně, resp. na 6,30 procenta ročně. Nejvíce zlevnily hypotéky s pětiletou fixací sazby, a to o pět bazických bodů na 6,23 procenta ročně.

V horizontu dvou až tří let bychom se mohli vrátit k úrokovým sazbám hypoték kolem tří až 3,5 procenta ročně
Marek Kříž, Zaloto

Na druhou stranu ale zdražily hypotéky do 80 procent LTV. Největší růst zaznamenaly sazby u tříletých fixací, a to o pět bazických bodů na 6,46 procenta ročně. Hypotéky s roční a desetiletou zdražily shodně v průměru o čtyři bazické body na 6,57 procenta ročně, resp. 6,08 procenta ročně. Průměrná sazba hypoték fixovaných na pět let je vyšší jen o jeden bazický bod, činí tak 6,01 procenta ročně.

Co bude dál?

Dle mínění analytika Sýkory stagnace sazeb nemusí vydržet příliš dlouho, protože i odpůrce předchozího zvyšování základních sazeb guvernér ČNB Aleš Michl připustil jejich další možné zvýšení.

„Můžeme tedy jen doufat, že případné další zvýšení sazeb ČNB nebude příliš dramatické a nepřispěje k dalšímu zvyšování splátek hypoték a tím zvýšení tlaku na již dnes tak zatížené rodinné rozpočty,“ dodal.

Aleš Michl: Zvolili jsme stabilitu

Ekonomika

„Z vyjádření nového guvernéra ČNB je patrné, že k dalšímu výraznému zvyšování úrokových sazeb by v současné situaci docházet nemělo. Musel by se nejspíš změnit především charakter inflace. Tu nynější označuje nový guvernér za dovezenou, kterou vyšší úrokové sazby nezastaví. Pokud se tedy situace nezmění, další zvyšování v nastávajících měsících neočekáváme,“ vyjádřil se pro Právo Marek Kříž, zakladatel hypotečního tržiště Zaloto.

Dle jeho názoru by se tak sazby hypoték i nadále měly do konce letošního roku pohybovat mezi současnými šesti až osmi procenty ročně.

„Hlavním ukazatelem dalšího vývoje bude i nadále inflace a kroky ČNB. Dokud se bude inflace pohybovat ve dvouciferných číslech, neočekáváme žádné velké snižování úrokových sazeb ČNB, od kterých se poté odvozují ty hypoteční. Aktuální předpoklad je, že příští rok bychom se mohli začít pohybovat zlehka směrem dolů a v horizontu dvou až tří let se vrátit k úrokovým sazbám hypoték kolem tří až 3,5 procenta ročně,“ dodal Kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám