Hlavní obsah

Hodnota nejvýhodnější stravenky se opět zvýšila, činí 137 korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota stravného na pracovních cestách je od počátku letošního roku vyšší. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji zvýšilo na 108 korun na den. Následkem toho vzrostla pro letošní rok i částka daňově nejvýhodnější stravenky na hodnotu 137 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Příspěvky zaměstnavatelů na stravování zaměstnanců, ať už ve formě zvýhodněného závodního stravování či stravenek, patří dlouhodobě mezi nejrozšířenější benefit. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionů zaměstnanců.

Používání stravenek, ať už ve formě stravenkové karty, jejíž obliba vzrostla během probíhající pandemie koronaviru, nebo papírových poukázek, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem.

Koronavirus zamával i s benefity. Firmy budou při jejich poskytování opatrnější

Finance

V letošním roce si firmy odečtou z daní nejvíce, pokud zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 137 korun.

„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani,“ poznamenala Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

Jak dále upozornila, jsou stravenky právě díky daňovému zvýhodnění až o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu.

Letos o šest korun více

Hodnota daňově nejvýhodnějších stravenek se rok od roku zvyšuje, letos je o šest korun vyšší než v roce 2020, kdy činila 131 korun (např. v roce 2019 to bylo 123 korun, v roce 2018 pak 118 korun).

„Průměrná cena oběda dosáhla v roce 2020 téměř 140 korun, optimální stravenka je tak lehce pod cenou obědů,“ doplnila Knířová s tím, že v minulých letech většina zaměstnavatelů hodnotu stravenkových benefitů pravidelně každoročně navyšovala.

Reklama

Související články

Sodexo sníží provizi u stravenek

Stravenková společnost Sodexo v úterý rozhodla, že od 3. listopadu sníží svou provizi u části restauračních zařízení na 3 procenta. Reagovala tím na páteční...

Sněmovna schválila stravenkový paušál

V rámci takzvaného daňového balíčku v úterý Sněmovnou prošlo také zavedení stravenkového paušálu. Zaměstnanci tak budou moci místo stravenek dostávat peníze,...

Výběr článků

Načítám