Hlavní obsah

Hledáním bankomatu vlastní banky ztratí Češi více než týden života

Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že se Češi snaží neutrácet zbytečně, stále dvě pětiny z nich alespoň jednou za měsíc vyberou z bankomatu jiné než své mateřské banky. Mnohdy je k tomu nejspíš vede časová tíseň, hledáním bankomatu vlastní banky totiž stráví v průměru 15 minut měsíčně. Přepočteno na průměrný věk Čechů, představuje to více než týden jejich života.

Foto: Profimedia.cz

Z bankomatů cizích bank vybírá 40 procent Čechů. Ilustrační foto

Článek

Údaje vyplývají z březnové on-line ankety Equa bank, na kterou odpovědělo téměř 600 klientů různých bank z celé České republiky.

Češi poplatek za výběr neznají

Anketa také ukázala, že prakticky každý druhý Čech vůbec netuší, kolik za výběr z bankomatu cizí banky vlastně zaplatí. Dvě třetiny lidí pak dokonce nemají žádný přehled o tom, na kolik je výběry z bankomatu ročně vlastně přijdou.

"Z ankety jasně vyplynulo, že přestože Češi dávají přednost výběrům z bankomatů své banky, téměř polovina z nich měsíčně vybere i u banky cizí. Průměrně pak tito lidé zaplatí za výběry z cizích bankomatů 420 korun ročně," uvedl Tomáš Veselý z Equa bank.

Téměř devět z deseti klientů bank považuje za důležité, zda jejich banka zpoplatňuje výběr hotovosti z bankomatu jiné banky. Proto také při výběru dává většina klientů (téměř tři čtvrtiny) přednost výběrům pouze u své banky.

Equa bank a Raiffeisenbank: výběry zdarma

V současné době prakticky všechny banky zpoplatňují výběry z bankomatů cizích bank. Poplatky za jeden výběr mohou dosáhnout i několika desítek korun. Bezpoplatkovou politiku razí Equa bank a Raiffeisenbank (účet eKonto Komplet za 129 korun měsíčně), které klientům neúčtují za výběry žádné poplatky.

Poplatky za výběr z bankomatu
BankaPočet bankomatůVlastní banka (v Kč)Cizí banka (v Kč)
Air Bank40zdarmazdarma (Velký tarif) 25 (Malý tarif)
Axa Banknemá vlastní bankomaty29
Česká spořitelna1376zdarma, nebo 6 (2)40
ČSOB920 (1)
Equa banknemá vlastní bankomatyzdarma
Fio banka12710 výběrů v měsíci zdarma, pak 95 výběrů v měsíci zdarma (3), pak 30
GE Money Bank707zdarma40
Komerční banka702zdarma (4), nebo 939
LBBW Banknemá vlastní bankomaty6,50
mBanknemá vlastní bankomatyzdarma, nebo 9, nebo 35 (5)
Poštovní spořitelna920 (1)530, nebo 39 (6)
Raiffeisenbank150zdarma (7)
Sberbank30510 (8), nebo 37
UniCredit Bank197zdarmaprvní zdarma, další 30
Zunonemá vlastní bankomatyprvní z bankomatu Raiffeisenbank zdarma (9), další 1828
Zdroj: banky; stav k 25. 4. 2013; Poznámky: (1) ČSOB a Poštovní spořitelna dohromady; (2) u Osobního účtu zvolena služba výběry zdarma, jinak 6 korun; (3) obrat kartou 4 tisíce Kč v měsíci; (4) při využití služby Moje odměny (1 platba plat. kartou u obchodníka = 1 výběr debetní kartou zdarma); (5) v závislosti na objemu bezhotovostních transakcí plat. kartou; (6) podle typu účtu; (7) eKonto Komplet; (8) bankomaty ČSOB; (9) účet Plus zdarma všechny nad 1000 Kč

"Equa bank nabízí klientům nejen finanční úsporu, ale i časovou. U nás jsou zdarma výběry ze všech bankomatů všech bank po celé České republice," doplnil Veselý.

"Výběry z bankomatů jsou u nás zdarma ve všech zemích světa bez jakéhokoli omezení počtu výběrů. Klienti tak mohou kdykoli zdarma vybrat v síti několika milionů bankomatů po celém světě," uvedl pro Právo Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Anketa

Pokud nemáte po ruce bankomat své banky, vyberete si z cizího?
Klidně, vůbec to neřeším, pár korun navíc mě nezabije.
9,5 %
Tak to se mě netýká, mám totiž výběry ze všech bankomatů zdarma.
9,1 %
Hledání bankomatu své banky dám pár minut, pak beru první cizí, který uvidím.
13,7 %
Z cizího bankomatu zásadně nevybírám.
67,7 %
Celkem hlasovalo 19159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám