Hlavní obsah

Finanční poradna: Manželka nastupuje na mateřskou. Jak zajistit rodinu?

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod dítěte představuje zcela novou situaci pro celou rodinu. Kromě samotného faktu, že najednou vás bude minimálně o jednoho víc, vyvstává u všech budoucích rodičů otázka, jak celou situaci zvládnout po finanční stránce. Rodina přijde o jeden plat a místo něj dostane mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství, kterou po půl roce nahradí rodičovský příspěvek.

Foto: Jindřich Ginter

Ilustrační foto

Článek

Na příchod nového člena by se rodiče měli začít připravovat ideálně několik let dopředu. Je totiž dobré vytvořit si určitou finanční rezervu, ze které lze posléze čerpat, když jeden měsíční příjem doplněný rodičovským příspěvkem nedokáže pokrýt rodinné náklady.

Tuto finanční rezervu lze také využít v případě nečekaných větších výdajů, případně v okamžiku, kdy živitel rodiny přijde o práci. Ideální výše rezervy neexistuje, ale měla by pokrýt běžné výdaje rodiny alespoň po dobu šesti měsíců.

Spousta párů má problém vyjít i se dvěma platy, takže našetřit dvě stě nebo tři sta tisíc pro ně představuje neřešitelný problém. Další velká část zase investovala většinu peněz do bydlení, čímž se finančně vyčerpala a rezervu už naspořit nezvládla. Dítě také může přijít neplánovaně dřív, než stihnete potřebnou částku naspořit.

Životní pojištění zachrání celou rodinu

Zamávala vám partnerka před očima pozitivním těhotenským testem? Až to společně oslavíte, začněte zvažovat, jakou formu životního pojištění uzavřete. Měla by obsahovat minimálně pojištění rizika smrti a pojištění trvalé invalidity.

Pak začněte počítat. Sečtěte náklady na nájemné, elektřinu, jídlo, benzín, drogerii, které průměrně měsíčně zaplatíte, a připočtěte k nim pár tisíc – počítejte s tím, že malé dítě potřebuje plenky, oblečení, léky, jídlo… Tuto částku poté vynásobte počtem měsíců, které stráví vaše partnerka na mateřské a rodičovské dovolené, a vyjde vám minimální pojistná částka.

Můžete si také vybrat, jestli půjdete do rizikového životního pojištění (u kterého se vyplácí pojistná částka pouze v případě, že dojde ke škodné události), nebo jestli sáhnete po kapitálovém či investičním životním pojištění. Jejich princip spočívá v tom, že souběžně spoříte či investujete, a pokud se ve zdraví dožijete určitého věku, pojišťovna vám uspořené či zhodnocené peníze vyplatí na ruku.

Bez pojištění si na hypotéku nemovitost nepořizujte

Také pokud máte hypotéku, mělo by pro vás být kvalitní pojištění téměř nutností. Představte si, že se s vámi něco stane a vaše partnerka zůstane sama se dvěma dětmi a několikamiliónovou hypotékou na dům či byt.

Proto by měl každý, kdo uzavírá hypotéku, zároveň uzavřít i pojištění hypotéky, opět minimálně pro případ smrti a trvalé invalidity. V případě nehody by pak pojišťovna uhradila bance nesplacenou část hypotéky, čímž by sice vaší rodině nezmírnila bolest, ale minimálně by jí umožnila žít dál v prostředí a standardu, na jaké byla až doposud zvyklá.

Pojištění hypotéky by měli uzavřít oba partneři, protože zůstat sám s dětmi a splácet úvěr na bydlení je značná zátěž i pro dosavadního živitele rodiny. Někteří manželé či partneři se v tomto případě pojišťují každý na 50 procent, tedy v případě úmrtí jednoho z nich hradí pojišťovna bance polovinu nesplacené jistiny.

Odborníci ale doporučují pojistit každého z partnerů na 100 procent. Je to sice dražší, ovšem v důsledku vám to usnadní spoustu starostí – pro ženu s malými dětmi může i poloviční splátka hypotéky po smrti partnera představovat velký problém.

Pokud je partnerka na rodičovské a rodinu živí pouze muž, měl by také zvážit pojištění hypotéky pro případ dlouhodobé nemoci nebo ztráty zaměstnání. V případě, že by k některému z těchto případů skutečně došlo, hradila by pojišťovna po určitou dobu bance splátky za něj.

Na dotaz odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Manželka dostala nabídku od svého zaměstnavatele, aby si během rodičovské přivydělala. Je z jeho návrhu nadšená, jen má strach, aby nepřišla o rodičovský příspěvek. Bude na něj mít i potom nárok?
Během rodičovské dovolené může vaše manželka bez omezení pracovat jak pro svého současného zaměstnavatele, tak pro kohokoliv jiného, aniž by o rodičovský příspěvek přišla. Jedinou podmínkou je, že musí zajistit celodenní a řádnou péči o nejmladší dítě v rodině. Pokud ji nemůže zajistit sama, musí se o něj postarat jiná zletilá osoba – vy, prarodiče, chůva, případně je možné umístit dítě do předškolního zařízení, pokud mu už byly dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám