Hlavní obsah

Finanční poradna: Kdy je, ale i není nárok na odškodnění úrazu při pádu na náledí

Novinky, bab

Náledí se v zimě nevyhýbá ani pečlivě udržovaným chodníkům. Zlomeniny a podvrtnuté kotníky nebo poranění hlavy a páteře tak v tomto období patří mezi časté následky pádů chodců. V určitých případech je možné v případě úrazu na ledovce získat adekvátní odškodnění od provozovatele dané komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud vám pád na zledovatělém či neuklizeném chodníku způsobí nějakou újmu – zraníte se nebo si zničíte oblečení –, můžete po vlastníkovi pozemní komunikace, zpravidla obci, požadovat finanční náhradu.

Vlastník komunikace se obecně může z této povinnosti „vyvázat“. Musí však prokázat, že nebylo v jeho možnostech neschůdnost odstranit, eliminovat nebo na ni alespoň upozornit.

Zákon ovšem klade požadavky i na chodce, který by měl možné následky předvídat a svůj pohyb přizpůsobit stavu chodníku, povětrnostní situaci a jejím možným důsledkům. Tato podmínka tak z prokazování nároku na odškodné nedělá vůbec jednoduchou záležitost.

Je tedy nanejvýš vhodné si pořídit fotodokumentaci stavu chodníku i následků pádu, zajistit si svědeckou výpověď, případně doložit i lékařskou zprávu o rozsahu zranění, ze které se pak následně odvíjí také výše stanovené finanční náhrady, doporučují odborníci z pojišťovny MetLife.

Pozor na nevhodnou obuv

I přesto, že vše pečlivě zdokumentujete, nemusíte mít na finanční kompenzaci za způsobenou škodu nárok. Provozovatel nebo vlastník komunikace může poukázat například na to, že jste neměli vhodnou obuv či jste zvolili riskantnější cestu, přestože byl na místě k dispozici schůdnější chodník.

V takovém případě se pak budete muset obrátit na soud. Je třeba ale počítat i s rizikem, že budete muset nakonec uhradit náklady na soudní řízení, protože rozhodnutí soudu předem nelze odhadnout.

Města a obce sice mají často pro podobné případy sjednáno pojištění odpovědnosti za způsobené škody, ale na vymožení náhrady nelze s jistotou spoléhat.

Podobné je to v situacích, kdy chodce zraní pád sněhu ze střechy. V tomto případě nese odpovědnost majitel dané nemovitosti, ale mnohdy po něm musí poškozený vymáhat náhradu škody soudně – ta může při závažnějších úrazech dosáhnout desítek tisíc korun.

Pokud následkem zranění dojde k invaliditě či trvalým následkům, může se výše náhrady vyšplhat ještě výše. Zraněný se totiž může domáhat nejen náhrady za újmu na zdraví, ale také kompenzace ušlé mzdy či výdělku a nákladů spojených s léčbou, jako jsou rehabilitace nebo ortopedické pomůcky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám