Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak vypomoci rodičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je normální, že se rodiče starají o své děti. Živí je, oblékají, platí jim školy a snaží se jim nějakým způsobem usnadnit start do samostatného života. Ale co taková pomoc dospělých dětí stárnoucím rodičům? Třeba aby byli lépe zajištěni na důchod nebo když se dostanou do finanční tísně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Česku je zatím spíše běžné, že rodiče podporují své děti a vnoučata. Jenže vzhledem ke stále se prodlužujícím odchodům do důchodu ve spojení s neochotou zaměstnavatelů dávat práci lidem nad padesát let je dost pravděpodobné, že budou čím dál častěji nastávat situace, kdy budou pomoc potřebovat rodiče.

Jak se na tuto situaci připravit s předstihem, aniž by to muselo výrazněji narušit vás rodinný rozpočet?

Staré dobré penzijní připojištění

Jedním z nejlepších způsobů, jak finančně pomoci své matce nebo otci, je přispívat jim na penzijní připojištění. Pokud ho již mají uzavřené, můžete jim připlácet libovolnou částkou, ideálně tak, aby dosáhli na maximální státní příspěvek 230 korun měsíčně, pokud bude jejich úložka ve výši alespoň tisíc korun měsíčně. Případně při vyšším měsíčním příspěvku alespoň dva tisíce korun mohou získat i  maximální daňovou úlevu 1800 korun za rok.

Jestliže ještě penzijní připojištění uzavřené nemají, mohou uzavřít doplňkové penzijní spoření (což je nástupce původního penzijního připojištění u nově uzavřených smluv od ledna 2013, a stejně jako u penzijního připojištění zde platí, že je nejvýhodnější spořit dva tisíce korun měsíčně) s tím, že jim na něj budete přispívat.

Tyto peníze mohou později čerpat buď jednorázově při odchodu do důchodu (nebo v šedesáti letech v případě penzijního připojištění), nebo v podobě některého z typů penze.

Ocení je také v případě, že se rozhodnou – nebo budou okolnostmi donuceni – odejít do předdůchodu. Do něj lze odejít až pět let před důchodovým věkem a klient v tomto případě čerpá právě peníze naspořené ve třetím pilíři, aniž by se mu výrazněji snížila výše starobního důchodu.

Životní pojištění i nová vana

Svým rodičům můžete ale přispívat i jiným způsobem. Třeba na kapitálové životní pojištění, které funguje jako spoření a pojištění zároveň. Část vložených finančních prostředků se pravidelně zhodnocuje, a pokud se vaše matka nebo otec dožijí stanoveného věku, pojišťovna jim vyplatí dohodnutou částku.

V případě úmrtí je naspořená rezerva vyplacena partnerovi, případně dalším oprávněným osobám. Vaši rodiče si rovněž mohou zvolit poměr mezi pojištěním a rezervotvornou složkou. Svým rodičům můžete ale přispívat i na stavební spoření, ideálně tak, aby roční úložka byla ve výši 20 tisíc korun, a oni tak získali maximální státní podporu dva tisíce korun.

A zapomínat byste neměli ani na praktické věci: co třeba koupit rodičům do bytu či domu vanu s dvířky nebo sprchový kout s nízkou vaničkou, sedátkem a protiskluzovou úpravou?

Nestaráte se? Můžete jít k soudu

Možná to nevíte, ale o své rodiče se musíte postarat ze zákona. V okamžiku, kdy dospějete a začnete si sami vydělávat, přechází vyživovací povinnost na vaše bedra. Samozřejmě teprve ve chvíli, kdy to vaše matka nebo otec potřebují, například když mají příliš nízký invalidní nebo starobní důchod.

Zákon o rodině stanoví, že se o tuto povinnost dělíte se svými případnými sourozenci podle svého majetku a příjmů. Primárně se sice o svého partnera musí postarat druhý z manželů, ale pokud to není možné (třeba když jeden z nich již zemřel), přechází tato povinnost na vás a váš rodič ji dokonce může vymáhat soudně.

Neplatí to však vždy – například pokud jsou vaše matka či otec bez práce a žádné zaměstnání si nehledají, nemohou očekávat, že je budete živit. Také pokud vás v dětství zanedbávali nebo dokonce týrali, soud vás této vyživovací povinnosti pravděpodobně zprostí.

Starat se chceme

Dobrou zprávou ale je, že většina Čechů počítá s tím, že se o své rodiče nějakým způsobem postará. Téměř tři čtvrtiny lidí to hodlají udělat v případě, že se jejich matka či otec stanou nesoběstačnými, jak potvrdil loňský průzkum programu Plníme přání seniorům.

Osmadvacet procent dotázaných dokonce počítá s tím, že s nimi budou rodiče bydlet ve společné domácnosti. Ostatně ještě před sto padesáti lety žádné důchody neexistovaly a bylo naprosto normální, že se děti o své staré rodiče postaraly. A to jejich životní úroveň nebyla zdaleka tak dobrá jako dnes.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Rodiče chtějí přepsat byt na mou sestru (mně již přispěli na stavbu domu), ale já mám obavu, aby je švagr později nechtěl vystěhovat do domova seniorů. Dá se nějakým způsobem právně ošetřit, aby v bytě mohli zůstat až do smrti?
Ano, vaši rodiče si mohou zřídit tzv. výměnek, ideálně doživotně. Smlouvou o výměnku si vymíní, že chtějí ve svém bytě, byť převedeném na sestru, nadále bydlet. Výměnek se zapisuje do katastru nemovitostí společně s vlastnickým právem a v rámci něj si také mohou rodiče se sestrou dohodnout, že jim bude například přispívat určitou peněžní částkou nebo že o ně sestra bude pečovat v případě nemoci. Ani v případě smrti jednoho z rodičů se výměnek nezkracuje, ale dál v nezměněné podobě slouží druhému manželovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám