Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak čerpat volno s pružnou pracovní dobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na jeden den pracovního volna má zaměstnanec podle zákona nárok, pokud doprovází rodinného příslušníka k lékaři. Platí to i v případě pružné pracovní doby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která má problémy se zaměstnavatelem. Odmítá jí poskytnout volno k vyšetření dětí u lékaře, argumentuje tím, že přistoupila na pružnou pracovní dobu.

„Zaměstnavatel mi proto podle svých slov počítá jako náhradu mzdy, i když mu doložím nezbytnost vyšetření ve větším časovém rozsahu, pouze pevnou část pracovní doby, která činí pět hodin, a zbývající část denního fondu pracovní doby si musím napracovat. Je postup mého zaměstnavatele v souladu se zákonem?” ptá se čtenářka, matka dvou dětí.

Právník: Postup zaměstnavatele není správný

Redakce požádala o vyjádření právníka Jana Dubenského.

„Zaměstnavatel nepostupuje správně. Úprava pružné pracovní doby, která je stanovená v § 85 zákoníku práce, pamatuje i na případy řešení důležitých osobních překážek v práci, po kterou zaměstnanci přísluší náhrada mzdy,” zmínil právník.

Jak dále dodal, podrobně se tím zabývá nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kde je uvedeno, „že pracovní volno se poskytne k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na jeden den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.”

Finanční poradna: Návštěvy lékaře vám zaměstnavatel zakazovat nesmí

Finance

Pokud tedy k lékaři doprovázíte manžela, druha nebo dítě, stejně tak své či manželovy rodiče nebo prarodiče, musí vám zaměstnavatel na tuto dobu poskytnout náhradu mzdy nebo platu.

„Zákoník práce pak v citovaném paragrafu výslovně uvádí, že rozvržení pružné pracovní doby se neuplatní v případě důležitých osobních překážek v práci,” doplnil Dubenský.

Jak dále konstatoval, postup zaměstnavatele matky není správný. Pokud je doprovod dítěte k lékaři v nezbytně nutné době, musí jí být celý rozsah této doby, a to v předem stanoveném rozvržení běžné týdenní pracovní doby do směn u jejího zaměstnavatele (tedy mimo rozsah pružné pracovní doby), zaplacen a nemůže být nucena si zbývající část napracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám