Hlavní obsah

Finanční poradna: Návštěvy lékaře vám zaměstnavatel zakazovat nesmí

Zákoník práce určuje tzv. osobní překážky v práci, kdy má zaměstnanec nárok na pracovní volno s náhradou mzdy. Mezi ně patří i návštěva lékaře v pracovní době.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která u nového zaměstnavatele podepsala prohlášení, že nebude navštěvovat lékaře v pracovní době.

„Dlouho jsem hledala zaměstnání, až jsem je sehnala v sousedním okrese i za cenu nepříjemného a komplikovaného dojíždění. Při uzavírání pracovního poměru mě však můj nový zaměstnavatel – soukromý podnikatel – nemile překvapil tím, že mi předložil k podpisu prohlášení, že nebudu žádat o uvolnění z práce z důvodu návštěvy lékaře, a dále mně dal podepsat, že v případě včasného nedostavení se do práce souhlasím s tím, že budu mít okamžitou výpověď,” uvedla žena a dále se dotázala, co má v daném případě dělat.

Právník: Prohlášení je jen cár papíru

O vyjádření jsme požádali právníka Jana Dubenského. „Prohlášení, které žena podepsala, je z právního hlediska pouhým cárem papíru, neboť zákoník práce stanoví, že takové prohlášení, kterým se předem vzdáváte svých práv, je neplatné a nemá pro vás žádné právní důsledky,” uvedl Dubenský.

Finanční poradna: Peníze, které dorazily na účet omylem, se musí vrátit

Finance

Jak dále zmínil, zákoník práce a z něj vycházející nařízení vlády číslo 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci, stanoví jednoznačně, že zaměstnavatel je povinen zaměstnanci poskytnout pracovní volno s náhradou mzdy, a to na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout.

„Jedinou podmínkou přitom je, že vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu,” doplnil právník.

Nařízení vlády také řeší případy, kdy zaměstnanec musí dostat pracovní volno, tentokrát však bez náhrady mzdy,  pokud se pro nepředvídané přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků nemohl včas dostavit na místo pracoviště jiným přiměřeným způsobem.

Jak dále Dubenský upozornil, zaměstnavatel by mohl být navíc za zmíněné podivné praktiky dosti citelně postižen oblastním inspektorátem Státního úřadu inspekce práce, který podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů, dbá na ochranu pracovních vztahů a pracovních podmínek stanovených právními předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám