Hlavní obsah

Finanční poradna: Co nepodcenit, abyste při nehodě v zahraničí nepřišli o odškodné

Novinky, bab

Na zahraniční dovolenou vlastním vozem vyrážejí každoročně až stovky tisíc Čechů. Naneštěstí nehody se jim nevyhýbají ani tam. I když postihnou jen zlomek turistů, je dobré být na případnou nehodu dopředu připraven. Základem je pochopitelně dobré pojištění. Jaká další pravidla je ale třeba dodržovat, abyste nepřišli o odškodné, a na co si dát zvláštní pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Na české zastupitelské úřady se kvůli bouračkám ročně obrátí desítky osob. Skutečné počty nehod budou ještě vyšší, jedná se také o jednu z nejčastějších příčin zranění či úmrtí českých turistů,“ upozornil Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

Dobré pojištění je základ

První, co byste měli udělat, než na cesty vyrazíte, je sjednání kvalitní cestovní pojistky. Zapomenou byste neměli ani na pojištění auta.

„V praxi se často setkáváme s tím, že se lidé spolehnou například na cestovní pojištění, které nabízí třeba vydavatel kreditní karty. Pokud pak pojištěnec řeší nastalý problém, v mnoha případech se nestačí divit, že zrovna jeho potíže spadají do výjimky, na kterou se pojištění nevztahuje. Vždy radíme, aby si turista velmi dobře prostudoval podmínky své pojistky – hlavně výjimky a výluky míst, na něž se pojištění nevztahuje, tedy rizikové lokality,” doplnil Beck.

Zjistěte si pravidla odškodnění při nehodě

V zemích Evropské unie platí, že je klient odškodňován ze strany viníka, ale bohužel za podmínek státu, kde došlo k nehodě. Což ale vyžaduje znalost cizích zákonů, přičemž problémem může být i jazyková bariéra.

Rozhodně se vyplatí ihned vyhledat odbornou pomoc, protože proces odškodnění může být daleko složitější než v Česku. Podle vyjádření odborníků pak v případě úspěšného vyřešení dané situace může poškozený čerpat odškodnění jak ze strany viníka, tak ze svého cestovního pojištění, případně ze své soukromé úrazové pojistky. Pozor si ale dejte na promlčecí lhůty, řídí se totiž pravidly daného státu.

Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Pokud po vás po nehodě bude někdo chtít podepsat nějaké dokumenty, nečiňte tak nikdy v případě, že jim nebudete dokonale rozumět.

Obraťte se na svou asistenční společnost, případně na české zastupitelské úřady, které vám pomohou.

„Pokud pro vás nevýhodné dokumenty podepíšete, může se stát, že nevědomě uzavřete dohodu a zřeknete se odškodnění ze strany viníka a jeho pojišťovny. Může se dokonce stát, že takto přijmete vinu za celou nehodu a kompletní odškodnění druhé strany půjde z vašeho povinného ručení. A to bez ohledu na to, že poškození jste ve skutečnosti vy,“ upozornil Beck.

Veškerou dokumentaci si uschovejte

V případě, že budete požadovat odškodnění, je třeba, abyste si uschovali veškeré lékařské zprávy, posudky, informace o nutných opravách vozu či o nákladech na cesty do nemocnice apod.

Při nehodách v zahraničí to rozhodně nepodceňte, protože jen lístek na cestu vlakem kvůli návštěvě zraněného v nemocnici může vyjít na úplně jiné peníze než v Česku.

Pozor na toleranci alkoholu

V některých zemích na rozdíl od nás mohou řidiči usednout za volant i po vypití skleničky piva či vína. Ovšem v případě, že dojde k nehodě, jde veškerá tolerance alkoholu stranou.

„Mnoho lidí netuší, že alkohol je sice do určité hodnoty promile v krvi tolerovaný, nicméně při nehodě hraje proti řidiči. A to i v případě, že šofér danou hladinu nepřekročil, a dokonce i tehdy, kdy nehodu přímo nezavinil. Alkohol je tedy pro odškodnění velmi klíčový,“ dodal Beck.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám