Hlavní obsah

Energie konečně zlevňují, domácnosti příští rok ušetří tisíce

Právo, Jakub Svoboda

Ceny energií rostly v Česku v posledním desetiletí nejrychleji z celé Evropské unie. Před letošní zimou ale tradiční každoroční stres spotřebitelů, o kolik zase dodavatelé ceny v novém roce zvednou, české domácnosti se vší pravděpodobností nečeká. V roce 2014 totiž podle odborníků ceny zemního plynu i elektřiny klesnou. A ne málo. Domácnosti mají ročně ušetřit tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Po letech zdražování přichází obrat. Ilustrační foto.

Článek

U zemního plynu dojde ke snížení ceny distribuce až o pět procent, což představuje úsporu v řádu stovek korun. „V případě elektřiny se Češi mohou připravit na ještě větší úsporu, protože cena silové elektřiny (vlastní odebraná elektřina) klesne o 10 až 15 procent, a totéž se očekává i od cen za distribuci,“ řekl Právu analytik serveru Sfinance.cz Martin Špaček.

Za příznivým vývojem cen energií je zostřený konkurenční boj dodavatelů, zásahy vlády a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) i pokles cen na burzách. „Můj dosavadní dodavatel elektřiny v jižních Čechách mi nabídl dvanáctiprocentní slevu, pokud se mu upíšu na dva roky. Po krátkém váhání jsem mu na to kývl,“ informoval Právo jeden ze čtenářů.

Cena elektřiny pro konečného spotřebitele se skládá z několika složek. Nejvyšší podíl má na ní právě cena silové elektřiny, a to zhruba 45 %, následuje regulovaná cena distribuce s přibližně 30 % a poplatky za obnovitelné zdroje elektřiny (OZE) se zhruba 15 procenty. Ostatní složky, jako poplatky operátorovi trhu, nejsou v konečném součtu významné.

Zlevní všechny klíčové složky ceny

„Konečná cena elektřiny jednoznačně klesne díky poklesu všech tří klíčových složek. Cena silové elektřiny by se mohla snížit o více než 10 %, cena distribuce o 5 až 10 % a díky zásahu vlády se sníží i příspěvek spotřebitelů na OZE z 583 Kč na 495 Kč za každou megawatthodinu,“ řekl Právu energetický expert a analytik společnosti J Michal Šnobr.

Konečná cena elektřiny by mohla být v příštím roce nižší až o deset procent.
analytik Michal Šnobr

Konečná cena elektřiny by tak mohla podle něj proti cenám letošního roku v průměru klesnout až o 10 procent. „Další mírný pokles cen pro konečné spotřebitele lze především díky poklesu cen silové elektřiny očekávat i v roce 2015,“ míní Šnobr.

„Příznivější ceny by měly vydržet i další rok,” souhlasí Špaček. Jak dále uvedl, díky snížení poplatků za obnovitelné zdroje, což ovšem musí ještě posvětit Senát, by běžné domácnosti měly na elektřině v průměru ušetřit kolem 350 korun ročně.

Vládní novelu, která má omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet, Senát s největší pravděpodobností schválí. Horní komoře to ve středu doporučil její hospodářský výbor i výbor pro životní prostředí. Už minulý týden novelu podpořily také senátní podvýbor pro energetiku a ústavně-právní výbor.

U plynu je tvorba ceny pro konečného zákazníka odlišná než u elektřiny. Cena vlastní komodity, tedy plynu, tvoří zhruba 80 procent a distribuce pouhých 20 procent.

„Přes slibovaný pokles cen distribuce o 5 % ze strany ERÚ se pro příští rok dá očekávat na konečných cenách plynu spíše stagnace nebo jen velmi malý pokles,“ odhaduje Šnobr. Pokud by ovšem eskaloval konflikt v Sýrii, nelze podle něj u plynu vyloučit ani mírný nárůst cen.

Lidé se kvůli energiím spojují

Dobré zprávy od dodavatelů plynu přišly Čechům už letos na jaře, kdy všichni významní hráči na trhu v rámci konkurenčního boje srazili ceny o šest až 11 procent. I když ke zlevnění došlo až na konci topné sezóny, běžné domácnosti v bytech za rok ušetří stokoruny a ty, které zemní plyn používají v rodinných domech, až tisíce korun.

Ceny velkých dodavatelů jsou stále víc pod tlakem také kvůli letošnímu fenoménu společných aukcí domácností na energie. Jejich princip spočívá v tom, že lidé se pod záštitou měst a obcí spojují, aby si na elektronických aukcích společně vysoutěžili nižší ceny plynu a elektřiny. Úspory proti dosavadním fakturám přitom mohou dosáhnout i deseti tisíc korun ročně.

„Téměř patnácti tisícům domácností z více než 300 měst a obcí jsme letos již ušetřili přes 155 miliónů korun,” informovala Právo Alice Mazurková, mluvčí společnosti eCentre, která je největším organizátorem těchto aukcí.

Přechod k novému dodavateli trvá měsíce

Nejvhodnější chvíle na případnou změnu dodavatele energií nastala podle Špačka právě nyní, neboť přechod k novému dodavateli obvykle trvá tři až čtyři měsíce. Provozní náklady na domácnost přitom vycházejí nejdráže právě v zimních měsících, a to zejména kvůli výdajům za energie. Kdo chce být od Nového roku v péči levnějšího dodavatele, měl by tak o změnu zažádat ještě teď v září.

Nabídky dodavatelů se vyplatí si pečlivě porovnat. Nejnižší ceny přitom nemusejí vždy nabízet samotní dodavatelé. Zprostředkovatelé, jako je třeba srovnávač Sfinance.cz, mohou podle Špačka dosáhnout na ještě výhodnější ceny, a to díky tomu, že mají s dodavateli vyjednané speciální ceníky a současně mohou využívat různých akcí a doplňkových slev.

Jak Špaček upozornil, úspora je často podmíněna smlouvou vázanou na dva nebo tři roky. Pro zákazníka to sice znamená jistotu stejné ceny na delší období, podle odborníků je však nyní s ohledem na předpokládaný pokles cen výhodnější podepisovat s energetickými firmami smlouvy na dobu neurčitou.

„I pokud smlouvu s úvazkem už máte, stojí za to se na změny u svého dodavatele podívat. Někteří totiž upravují podmínky i pro své stávající zákazníky,“ zdůraznil Špaček.

Nabídky jednotlivých dodavatelů energií si lze porovnat například na této cenové kalkulačce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám