Hlavní obsah

Češi si oblíbili fenomén společných aukcí domácností na energie

Právo, Jakub Svoboda

Stále více českých domácností se pod záštitou měst a obcí spojuje, aby si na elektronických aukcích společně vysoutěžily nižší ceny plynu a elektřiny. Úspory přitom mohou dosáhnout i deseti tisíc korun ročně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aukce svým obyvatelům letos zajistilo už přes 120 měst a obcí a počet zájemců dál rychle roste. Někteří starostové navíc plánují takto nakupovat pro své občany nejen levnější energie, ale třeba i pohonné hmoty či telekomunikační služby.

Například v Praze 6 si domácnosti prostřednictvím aukce dohromady zajistily úspory ve výši 30 % u elektrické energie a 22 % v případě zemního plynu.

Výraznou úsporu v příštích dvou letech při podobné spotřebě energie jako dosud ale očekává třeba i Jiří Bárta z rodinného domu v Praze-Kolodějích. „Přihlásil jsem se do aukce s tím, že nemám co ztratit. Topíme doma elektrokotlem. Úspora na silové elektřině za dva roky by měla být díky aukci asi 24 tisíc korun, což je pro mě takřka čtvrtina,“ řekl ve čtvrtek Právu Bárta po právě skončené aukci.

Účast v aukci je zdarma

Pokud by cena vysoutěžená v aukci byla náhodou vyšší, než měly domácnosti dosud, mohou bez jakýchkoliv změn či sankcí zůstat u svého stávajícího dodavatele. Nový dodavatel je smluvně zavázán garantovat cenu z aukce svému zákazníkovi z řad domácností po dobu dvou let.

Účast v aukci je pro domácnosti i zájemce z řad podnikatelů zdarma. Zprostředkovatelská firma, která vše ošetří i po právní stránce, má příjem z aukčních poplatků pro dodavatele, který v aukci zvítězí, a získá tak celé portfolio nových zákazníků.

Každý měsíc víc odběrných míst

Zájem o aukce pro své obyvatele, kteří se díky hromadné poptávce stávají pro energetické firmy velmi atraktivním zákazníkem, projevilo už přes 160 měst, městských obvodů či obcí. „Zájem občanů i firem o elektronické aukce energií strmě roste. Aukce se konají závěrem každého měsíce a pokaždé jde o větší počet odběrných míst,“ potvrdila Právu nový trend mluvčí nejvýznamnějšího zprostředkovatele těchto aukcí, společnosti eCentre, Alice Mazurková.

„Průměrná úspora se pohybuje po každé aukci v hodnotách mezi 15 až 25 procenty,“ dodala. Vždy se přitom jedná o neregulovanou složku ceny energie. U elektřiny to je zhruba 40 a u plynu až 80 procent z celkové platby. Tuto část ceny mohou spotřebitelé ovlivnit, zbytek tvoří poplatky za obnovitelné zdroje či distribuci, které každoročně pevně stanoví Energetický regulační úřad.

V Říčanech srazili cenu plynu o 30 %

I tak ale průměrná domácnost v rodinném domku může podle dosavadních výsledků letošních aukcí ušetřit i kolem deseti tisíc korun za rok. „Elektřinou netopím, ale i tak ušetřím asi 1400 korun za dva roky. Kamarád, který má na elektřinu celý dům, ušetří 16 tisíc,“ řekla Právu osmadvacetiletá Zdeňka z Otrokovic.

Ve středočeských Říčanech, které s hromadným nákupem energií pro své obyvatele letos v březnu začaly, ušetřilo 518 zapojených domácností na neregulované části ceny elektřiny v průměru 16,5 procenta a na zemním plynu téměř 30 procent. V Praze 6, kde lidé stáli spíše o levnější odběry elektřiny, si domácnosti prostřednictvím aukce dohromady zajistily úspory ve výši 30 % u elektrické energie a 22 % v případě zemního plynu.

Velká aukce spojených domácností proběhla na konci května také na Zlínsku a Ostravsku, kde se do ní zapojilo skoro 1700 domácností z 24 měst a obcí, další se chystají například v Berouně, Příbrami, Jičíně, Karviné, ve Vsetíně, Vysokém Mýtě či České Třebové.

Radnice často vycházejí ze zkušeností, které mají s hromadnými nákupy komodit pro své úřady a podřízené instituce.

V povodí Berounky se kvůli levnějším cenám energií pro domácnosti spojilo osm měst a obcí včetně větších Řevnic, Černošic a Dobřichovic a podle informací Práva se zde do chystané aukce zapojilo už přes 800 rodin. „O uskutečnění aukce jsme již nějakou dobu uvažovali. Proto když se na mne obrátil starosta Černošic Filip Kořínek, zda do toho nechceme s nimi jít, neváhali jsme. Motivy jsou jasné: ušetřit spoluobčanům peníze,“ řekl Právu řevnický starosta Libor Kvasnička.

Šanci zapojit se do aukce však mají lidé i odjinud. „Vůbec nevadí, pokud se potřebné množství v daném městě či obci nesesbírá. Slučujeme domácnosti z různých měst a obcí napříč ČR,“ upozornila Mazurková.

Největší dodavatelé se zatím nezúčastňují

Největší dodavatelé a prodejci energií o dodávky sloučeným domácnostem v elektronických aukcích zatím nesoutěží. „Zatím o účasti v těchto aukcích neuvažujeme. Pro účast v aukcích na elektřinu jsme limitováni legislativně, neboť naše postavení dominantního dodavatele neumožňuje nabízet jiné ceny pro vybrané zákaznické skupiny, kterými jsou například účastníci aukcí,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Jan Pavlů.

Aukcí se pak nezúčastní ani společnost RWE. „Jejich pořadatelé požadují za účast provize, ale na druhou stranu nejsou schopni a ochotni garantovat počty zákazníků a objemy dodané energie,“ uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský.

Anketa

Zúčastnili jste se aukce na energie?
Ano a vyplatilo se to
4,3 %
Ne, ale uvažuji o tom
19,7 %
Ne, ani to neplánuji
76 %
Celkem hlasovalo 9474 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám