Hlavní obsah

Domácnosti plánují úpravy bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá šestá domácnost plánuje větší stavební zásah do svého bydlení. Ve dvou třetinách těchto případů se lidé chystají na rekonstrukci staršího bydlení. Zdražení materiálů navzdory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu společnosti IBRS se u rekonstrukcí nejčastěji jedná o posun a vybudování nových příček.

Kromě ceny jsou důležitým faktorem při výběru i technické parametry výrobku (pro 57 procent dotázaných), dostupnost prodejny (53 procent) nebo doporučení architekta či stavitele (48 procent).

V nabídce přibývá rozestavěných domů

Finance

Podle průzkumu agentury NMS Research se náklady na rekonstrukce v domácnostech v minulém roce nejčastěji pohybovaly kolem 50 tisíc korun. Osmnáct procent dotázaných stály úpravy více než 100 tisíc.

Pro sedm z deseti respondentů byla cena potřebných materiálů vysoká a každý desátý využil úvěr od banky nebo stavební spořitelny.

Češi přistavují a opravují o sto šest, úvěry na rekonstrukce frčí

Finance

Z průzkumu STEM/MARK mezi 833 klienty Stavební spořitelny ČS vyplynulo, že z těch, kdo se do rekonstrukce bydlení pustili, se 80 procent rozhodlo jen pro úpravy uvnitř domu či bytu. Vnější rekonstrukci provádělo 29 procent a úpravy pozemku realizovala přibližně desetina.

Jako nejčastější důvod pro rekonstrukci uvedlo 37 procent lidí touhu bydlet v novém, hezčím a praktičtějším prostředí. Případů, kdy rekonstrukce řešila poruchu nebo byla jinak nutná, bylo 24 procent.

Stát by měl lidem pomoct při koupi vlastního bydlení, myslí si Češi

Finance

Snaha ušetřit peníze či být ekologičtější pak byla podnětem zhruba pro každou čtvrtou rekonstrukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám