Hlavní obsah

Do realit dělá kdekdo, a podle toho to vypadá: oklamaní klienti, zpronevěry a podvody

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi realitními makléři jsou desítky amatérů i podvodníků, kteří své klienty připravují o peníze. Zatajují jim důležité skutečnosti, neznají zákony nebo je přímo okradou. Přibývá i podvodů a zpronevěr peněz z prodejů. Kupující sice zaplatí, ale zprostředkovatel si peníze bez okolků nechá.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nyní chystá zákon, který by činnost realitek vymezil, ale trvá to už tři roky.

Zatím se resort dopracoval jen k věcnému záměru, kde slibuje, že realitní trh pročistí.

Česko má nejvíce realitních zprostředkovatelů v přepočtu na počet obyvatel.
Vládní analýza k věcnému záměru zákona o realitkách

„Česká republika má ze všech evropských zemí nejvyšší počet realitních zprostředkovatelů v přepočtu na počet obyvatel. Realitní činnost může vykonávat téměř kdokoli, kdo splní obecné podmínky pro získání živnostenského oprávnění,“ konstatuje MMR v materiálu k vládnímu záměru zákona o poskytování služeb realitních zprostředkovatelů.

Každodenní hledání podezřelých inzerátů

Na jednoho realitního zprostředkovatele u nás připadá 727 obyvatel. V Polsku je to 3800, v Německu přes 6500. ČR se zároveň podle MMR řadí spolu s Rumunskem, Španělskem, Nizozemskem a Lotyšskem mezi pět zemí, v kterých není činnost realitních zprostředkovatelů upravena zvláštními právními předpisy.

Čtyři roky stará vládní analýza se odvolává na odhady serveru Sreality.cz, že do realit u nás dělá 25 tisíc subjektů - jednotlivců, živnostníků i firem.

„Prostředí a profesionalizace realitního trhu je pro nás velmi důležité téma. S inzerenty úzce spolupracujeme. Každý den inzerci monitorujeme s cílem podchytit neúplné či podvodné inzeráty," řekl k tomu pro Novinky.cz Michal Zadák z Sreality.cz.

V okamžiku, kdy Sreality.cz zjistí opakované porušování podmínek, inzerci maže, popřípadě může přistoupit i k zablokování inzerenta.

„Avšak to jsou pouze dílčí kroky, proto vítáme snahu Ministerstva pro místní rozvoj o systémové řešení, které by mělo vzniknout ve spolupráci se zástupci trhu se zohledněním principů samoregulace a zajištěním stejné vymahatelnosti práva,“ dodal Zadák.

Podle něho je v současnosti evidováno více než deset tisíc subjektů, které jsou zaregistrovány na serveru Firmy.cz výslovně jako realitní kancelář či samostatný makléř.

Smouvy nestojí nad zákonem. Leccos z toho, co do nich makléři napíšou, neznamená, že je platné.

Živnost na realitní zprostředkování má podle registrů ekonomických subjektů 14 tisíc subjektů. MMR bude prosazovat, aby realitní makléři museli mít alespoň vázanou živnost. Uvažovalo se i o koncesích, ale to by podle ministerstva zahltilo podnikatele i úřady.

Okleštěná ČOI

„Řada realitních zprostředkovatelů se uchyluje k různým trikům. Uvádějí chybné či zavádějící informace, často neověřené údaje o výměrách, stavu nemovitosti. Vzájemně si vykrádají zakázky, tlačí klienty k podpisu tzv. exkluzívních smluv. Zveřejněna byla také řada případů podvodného jednání, případně zpronevěry peněz ze strany realitních zprostředkovatelů i advokátů,“ shrnula mluvčí MMR Veronika Vároši.

Klamavé obchodní metody může postihovat Česká obchodní inspekce (ČOI). Jenže není oprávněna vstupovat do smluvních vztahů, byť jsou nastavené tak, že odporují občanskému zákoníku a zákonu o obchodních korporacích.

Smlouvy přitom nestojí nad zákonem. Takže leccos z toho, co do nich realitní makléři napíší, ještě neznamená, že je platné. To se týká například rezervačních poplatků. To však není věc pro obchodní inspekci, ale vleklý soud.

ČOI neřeší ani konkrétní spotřebitelské spory. „Za dva roky obdržela ČOI přes sto podání týkajících se poplatků za služby realitních kanceláří, odhadů nemovitostí či prodejních transakcí u nemovitostí. Ke kontrole bylo možné využít jen každý desátý podnět. Ostatní byly buď nedůvodné, nebo mimo naše pravomoci,“ shrnul mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

„To, že tak dlouho nebyla politická vůle se touto problematikou zabývat na úrovni poslanecké, respektive vládní, je smutné. Nyní se však zákon o realitním zprostředkování konečně dostal do legislativního plánu vlády,“ řekl Právu sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka.

Obíral šéfa i klienty

Stačí se ale podívat do zpráv policie za poslední dva roky. Zpronevěr či podvodů ze strany realitních kanceláří či jejich makléřů je tam dlouhá řada.

Loni v listopadu například kriminálka obvinila sedmatřicetiletého realitního makléře ze Zlína. Za zpronevěru mu hrozí až osm let. Trestní oznámení na něho podal šéf realitky, pro kterou dělal.

Nejen že makléř sám kasíroval provize a neodváděl je realitce, ale obíral i klienty. Od čtyřicetileté ženy, která chtěla koupit byt, převzal 300 tisíc korun jako zálohu. K transakci nedošlo a makléř měl kupující peníze vrátit. Po opakovaných urgencích vrátil ženě pouze třetinu. Celkem takto porůznu lidi obral o více než 700 tisíc korun.

Zneužila osobní údaje klientů k fiktivním půjčkám

O půl miliónu korun se podle policie neoprávněně obohatili manželé z Ústí nad Labem. Třiačtyřicetiletá žena vlastnila realitní kancelář a zároveň spolupracovala s nebankovní společností poskytující půjčky.

Okopírovala si osobní doklady klientů realitky a jejich jménem pak žádala o poskytnutí půjček a úvěrů, aniž o tom lidé měli tušení. Kasírovala za to provize nejméně v devíti případech. Totéž prováděl i její manžel.

Jiný 41letý muž z Novopacka byl loni obviněn poté, co měl patnáct lidí připravit o téměř devět miliónů. Místo peněz, které prodávající za uskutečněný prodej nemovitosti očekávali a které kupující makléři poslali, dostali buď zlomek ceny, nebo nic.

Plzeňský makléř zase kvůli tomu, aby mohl klienta zkasírovat o nemalou provizi, sám vystupoval jako zájemce o koupi bytu a nastrčil i svoji přítelkyni, kterou naoko zastupoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám