Hlavní obsah

Některé realitky klamou prodávající, vydávají se za soukromé zájemce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky realitních kanceláří skrývají to, čím ve skutečnosti jsou. Dělají ze sebe před prodávajícími soukromé zájemce o jejich nemovitost. Důvodem je, že řada lidí chce byt, dům či pozemek prodat přímo, bez zprostředkování realitní kanceláří, jen s pomocí právníka a jednoduché smlouvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vyjde to totiž výrazně levněji a často s profesionálnějším právním zpracováním než přes realitku, kde smlouvy v řadě případů smolí právní amatéři. Jenže realitky stůj co stůj loví každou zajímavou nemovitost, která je k mání.

Podle právníků je ovšem postup, kdy se realitka či makléř tváří jako individuální zájemce, klamavá praktika v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Makléřům a jednatelům realitek je ale zákon ukradený. Lidem stále házejí do schránek papírky „Koupím byt v tomto domě“ či obvolávají nabídky a chovají se jako kupující, i když jsou často jen drazí prostředníci.

Není neobvyklé, že si z ceny ukousnou i nekřesťanských deset procent, přičemž kupující podlehne, protože ho třeba tlačí čas.

„Toto jednání realitních kanceláří se stalo natolik běžným, že je možná některé pokládají za standardní praxi, nicméně jde o jednání nikoli pouze neetické, nýbrž výslovně protizákonné,“ zdůrazňuje právník Marek Zeman z advokátní kanceláře Narcis Tomášek & partneři na odborném portále epravo.cz.

Za individuální kupující se vydávají stovky jednotlivých makléřů fungujících na živnostenský list i celé realitní kanceláře.

„Je to klamavé jednání. Rovněž se lze s tím setkat při hledání vhodného pronájmu bytu na některých inzertních serverech. Dívají se sem lidé mající zájem o přímou nabídku od vlastníka bytu. Leč některé realitní kanceláře servery pro individuální nabídky a poptávky zneužívají pro svoji prezentaci,“ konstatuje Zeman.

 Umíte číst? Bez realitky, prosím!

„S realitními makléři se na našich stránkách setkáváme často. Přesně jak popisujete, obtěžují naše uživatele a nabízejí jim své služby. Buďto veřejně pod svými údaji nebo ze skrytých kontaktů, soukromých e-mailů,“ potvrdila Právu Jana Štětinová z inzertního serveru bezrealitky.cz.

Podle ní realitní filutové neustále hledají cesty, jak systém obcházet. Server proto už začal hledat právní cesty, jak skryté realitky začít sankcionovat. Jednou z možností je podnět na Českou obchodní inspekci. Čistě podle zákona hrozí realitkám či makléřům za opakované nekalé jednání až pětimiliónová pokuta.

„Některé realitní kanceláře takové praktiky skutečně provozují. Nepovažujeme takové jednání za správné. Nabízíme klientům členských realitních kanceláří možnost řešit stížnosti přes asociaci, pokud se domnívají, že členská společnost nebo makléř nepostupují v souladu s našimi pravidly,“ reagoval pro Právo sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka.

Chystá se regulace

Podle něho asociace už přes čtvrtstoletí prosazuje zákonné zpřísnění podmínek pro fungování realitek.

„To, že tak dlouho nebyla politická vůle se touto problematikou zabývat na úrovni poslanecké, respektive vládní, je smutné. Nyní se však zákon o realitním zprostředkování konečně dostal do legislativního plánu vlády,“ dodal Borůvka. Předkladatelem zákona je ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Počátek jeho příprav ohlásila již předloni v říjnu tehdy odcházející ministryně pro místní rozvoj a nyní eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová.

„Je třeba regulovat činnost realitních kanceláří v tom smyslu, aby ji mohli vykonávat pouze ti, kteří nešidí, neokrádají, neuvádějí zákazníky v omyl a umějí služby poskytovat kvalitně,“ zdůraznila tehdy Jourová.

Dodala, že zákon o realitkách bude jedno z velkých témat pro nové vedení ministerstva pro místní rozvoj. Uběhl více než rok a zatím o tom vláda nejednala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám