Hlavní obsah

Dluh Česka je udržitelný, banky nám půjčují levně, ubezpečilo ministerstvo

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadlužení České republiky a dynamika jeho růstu je podle ministerstva financí (MF) stále ještě na přijatelné úrovni. Lidé se tak podle MF nemusejí bát, že by stát přestal věřitelům z řad bank splácet úroky, což by pak mohlo mít pro zemi značně negativní důsledky, podobné těm v Řecku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Dynamika růstu státního dluhu České republiky je na udržitelné úrovni, přičemž podíl státního dluhu na HDP je na podstatně nižší úrovní než u vyspělých zemí Evropské unie,“ ubezpečil na dotaz Práva Jakub Haas z tiskového odboru MF.

Velikost státního dluhu je pro lidi už obtížně představitelná, neboť ke konci letošního roku bude v celkové výši 1,480 biliónu korun při předpokladu rozpočtového schodku 135 miliard korun, a v roce 2012 ve výši 1,580 biliónu korun při schodku státního rozpočtu 105 miliardy korun.

I přes to, že si ve srovnání s řadou jiných evropských zemí ještě s dluhem vedeme slušně, tak na druhou stranu už od počátku 90. let platíme bankám, které státu půjčily, víceméně jen úroky. Ty činí celkově desítky miliard korun ročně a ze samotného dluhu, jistiny, se za celou dobu prakticky nic „neukouslo“, naopak dluh státní kasy stále roste.

Nejvýznamnějšími věřiteli Česka jsou konkrétně podle ministerstva financí Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Banka PPF.

Půjčky od lidí státní kasu nespasí

Z celkové výše a růstu státního dluhu je na první pohled patrné, že půjčky od řadových lidí, tedy pilotní projekt státních dluhopisů pro řadové občany v celkové předpokládané hodnotě deseti miliard korun, státní kasu rozhodně nevytrhne.

Klíčovými věřiteli, tedy těmi, kdo Česku umožňují dále si půjčovat pro stát za relativně výhodný úrok, byly a budou banky, které státní dluhopisy kupují v aukcích.

Banky kupují dluhopisy přes mezinárodní "tržiště"

Nyní nově v případě Česka už také přes mezinárodní obchodní elektronickou platformu MTS, která fyzicky sídlí v Itálii.

I díky tomu, že začalo nabízet své dluhopisy přes evropské „tržiště“ MTS, které zřídila společnost EuroMTS, jejímž majoritním vlastníkem je skupina londýnské burzy cenných papírů, získalo Česko podle MF ještě lepší kredit v očích zahraničních investorů.

Nedávno se Česku podařilo si levně v aukci půjčit sedm miliard korun, což MF v této turbulentní době označilo za důkaz vysokého kreditu ČR v očích investorů.

Stát si půjčil jen za 1,63 procenta

Na otázku Práva, zda to ale nejsou jen drobné vzhledem k celkovému dluhu a potřebám státu, MF reagovalo tím, že aukce státních dluhopisů probíhají kontinuálně během celého roku a České republice se daří umisťovat státní dluhopisy v aukcích za velice výhodných podmínek po celý rok, tedy nejen v této konkrétní zmiňované aukci.

„O tom svědčí další mimořádně nízký výnos do splatnosti v aukci tříletého dluhopisu 21. 9. 2011, který činil 1,63 procenta,“ dodal Haas. Jinými slovy, za to, že nám banky půjčují, nezaplatíme podle ministerstva ještě tak moc.

Řadový občan koupí jen přes zprostředkovatele

Řadový občan ČR může se státními dluhopisy obchodovat jedině prostřednictvím zprostředkovatelů. Pokud si chce občan pořídit státní dluhopisy, tak ideální investiční příležitostí pro něj mohou být spořicí státní dluhopisy, které budou nově k dispozici již od října tohoto roku.

Tyto dluhopisy nejsou sice obchodovatelné na sekundárním trhu, ale likviditu garantuje MF,  jelikož je ve čtvrtletních termínech připraveno vyhovět žádosti o předčasné odkoupení těchto dluhopisů za původní pořizovací cenu včetně úroku.

Jak se obchoduje se státním dluhem
Česká republika má na domácím trhu 20 emisí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů a každá emise státních dluhopisů má jiný úrokový výnos a jinou dobu splatnosti v rozmezí od tří až do 50 let. Stát obecně negarantuje konkrétní výši výnosů, ty jsou stanovovány v souladu s aktuálními podmínkami na sekundárním trhu státních dluhopisů.
MTS, jejímž prostřednictvím se nově začaly české státní dluhopisy prodávat, je mimoburzovní elektronická obchodní platforma pro obchodování státních dluhopisů.
Účastníky této platformy jsou primární dealeři, tedy 13 významných domácích a zahraničních bank, kteří mají zároveň mimo jiné exkluzívní přístup do primárních aukcí státních dluhopisů.
Tyto aukce nejsou přístupné ostatním institucím, které v případě zájmu o tyto dluhopisy musí jejich nákup objednat prostřednictvím jednoho z primárních dealerů.
MTS je nejrozšířenější technologickou platformou v Evropě pro velkoobchodní obchodování se státními dluhopisy a souvisejícími produkty.
Platformu využívá 14 evropských zemí. V aukcích primární dealeři dluhopisy nakupují od emitenta (ministerstva financí) a na sekundárním trhu, jehož součástí je i MTS platforma.
S částí těchto dluhopisů následně obchodují, přičemž jsou povinni v tomto systému zveřejňovat nákupní a prodejní ceny.
Jakýkoliv jiný účastník může za tyto ceny provést obchod, který je potom automaticky vypořádán prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů. Zdroj:MF

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám