Hlavní obsah

Daň z nemovitostí některá města zvýší i o tisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Daň z běžného bytu místo 860 až 1700 korun ročně, ze standardního rodinného domku se zahradou místo 1200 až téměř 4000 korun. I do takových výšek se v některých obcích od příštího roku vyšplhá daň z nemovitostí.

Foto: , Novinky

Článek

Vyplývá to z průzkumu Práva v obcích, které v minulosti schválily tzv. místní koeficient. Tento koeficient zavedený Topolánkovou vládou jim umožňuje podle zákona zvýšit daň z nemovitostí dvakrát až pětkrát.

Ne všechny obce koeficient zrušily

Po schválení Janotova úsporného balíčku, který od ledna 2010 zvyšuje pro všechny obce základní sazby daně z pozemků a ze staveb na dvojnásobek, se ale všeobecně čekalo, že všechny obce místní koeficient zruší nebo alespoň sníží, aby zvýšení daně nebylo tak citelné.

Většina obcí to sice udělala nebo se k tomu do konce listopadu ještě chystá, ale některé obce u svého koeficientu zůstaly, nebo ho výjimečně dokonce nově zavedly. Daň z nemovitostí tak v některých městech či obcích stoupne i o tisíce korun.

Například v Jablonci nad Nisou zastupitelé nově schválili zavedení místního koeficientu 2, což přinese až čtyřnásobné zvýšení daně. Například daň z průměrného přízemního rodinného domu, který má zastavěnou plochu 162 čtverečních metrů, zahradu 578 m2, nádvoří a samostatnou garáží se zvýší z letošních 1179 na 3842 korun. Daň z běžného panelákového bytu stoupne z asi 330 na 1300 korun a za garáž se místo 190 korun bude platit skoro 800 korun.

Některé obce hřeší na to, že to je nejlépe vybíratelná daň a že si lze zvýšený příjem snadno odhlasovat v zastupitelstvu.
realitní odborník Jiří Pácal

Vysoké zvýšení daně radnice zdůvodňuje napjatostí rozpočtu města. „Přinese to navíc 28 miliónů korun,“ uvedl místostarosta Lukáš Pleticha.

I dvě krajská  města razantně

Minimálně ve dvou krajských městech - Pardubicích a Karlových Varech - zůstane zachován místní koeficient 2 se všemi negativními dopady. Zde proto dojde ke čtyřnásobnému zvýšení daně ve srovnání s rokem 2008.

Například majitel běžného rodinného dům v Pardubicích - Svítkově o ploše 150 m2, který loni platil daň 525 a letos 1050 korun, zaplatí příští rok již 2100 korun. Za osmdesátimetrový byt v Pardubicích - Polabinách se zvedne daň ze 432 v roce 2008 a 864 korun v letošním roce na 1728 korun v příštím roce.

V Karlových Varech za stejně velký byt loni platili 432 korun, letos 764 korun a příští rok uhradí 1528 korun.

V těchto městech tak bude daň z nemovitostí často mnohem vyšší i než v hlavním městě Praze. Zde daň například z osmdesátimetrového bytu nyní činí 480 korun a v příštím roce stoupne na 960 korun.

„Je to trochu jako v Kocourkově. I daně z nemovitostí, přestože nejsou u nás celkově nijak vysoké, musí mít svou logiku a jejich výše by se měla odvíjet podle významu města i toho, co obec dělá pro občany. Jinak to vytváří v lidech pocit nespravedlnosti. Některé obce ale hřeší na to, že to je nejlépe vybíratelná daň a že si lze zvýšený příjem snadno odhlasovat v zastupitelstvu,“ řekl Právu Jiří Pácal, člen představenstva Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Některá města koeficient ruší

Naopak v jiném krajském městě - Jihlavě - zastupitelé reagovali na Janotův balíček tak, že místní koeficient zrušili. „Daň zůstane příští rok na stejné úrovni jako letos,“ řekl Právu tiskový mluvčí magistrátu Radek Tulis. Za byt o ploše 75 metrů zde zaplatí lidé na nejatraktivnějších místech maximálně 810 korun a za běžný rodinný dům o ploše 150 m2 bez garáže 1485 korun.

V Hradci Králové včera zastupitelé sice nesnížili místní koeficient, který má hodnotu 3, ale zase upravili jiné koeficienty. Daň z bytů a rodinných domů příští rok mírně klesne, naopak zhruba na dvojnásobek vzrostou daně z chat a samostatných garáží. Například z chaty o ploše 50 m2 bude daň 1350 korun místo letošních 675 korun.

V Liberci a Ústí nad Labem, v nichž rovněž platí místní koeficient, bude zastupitelstvo jednat o dani ve čtvrtek. V Liberci chtějí radní podle primátora Jiřího Kittnera tento koeficient zrušit, v Ústí se má daň příští rok celkově o něco snížit. "Pokud by místní koeficient 2 zůstal i v příštím roce, platili by majitelé velkých bytů v Liberci daň z nemovitostí až 6000 korun. Ještě loni šlo o 1500 korun. U menších bytů je daň nižší, ale čtyřnásobnou částku by někteří lidé neunesli," uvedl v minulých dnech Kittner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám