Hlavní obsah

Covid změnil lidem plány dovolené

Právo, kil

Epidemie covidu-19 výrazně změnila pohled Čechů na trávení dovolené. Většina z nich chce letos na dovolené více odpočívat než v minulosti a také si volno užít hlavně v rodinném kruhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi si však podle posledního Barometru zaměstnanců, který uskutečnila společnost Up Česká republika, neplánují brát výrazně delší dovolenou, především kvůli financím a také malé podpoře ze strany zaměstnavatelů. Kouskovaná dovolená ovšem zaměstnancům k regeneraci sil nestačí.

„Poslední dobou se ukazuje, že mnohem důležitější než celkový počet dnů dovolené je umožnit zaměstnancům souvislejší volno v délce alespoň dvou týdnů, během něhož si lze skutečně od práce odpočinout a tzv. vypnout,“ doplnil Stéphane Nicoletti, šéf společnosti Up ČR.

Evropané vyrážejí na dovolenou. Češi volí přírodu, ostatní moře

Finance

Vedle povahy práce brání zaměstnancům v delší souvislé dovolené hlavně finance. V této situaci by mohl pomoci příspěvek zaměstnavatele na dovolenou, a to nejen pokud jde o délku dovolené, ale i o kvalitu trávení volného času.

Průzkum bohužel ukázal, že většina zaměstnavatelů v tomto směru zatím nezareagovala. Zavedení nebo navýšení příspěvku na dovolenou v reakci na náročné pandemické období potvrdilo jen 14 procent zaměstnanců. Ani v ostatních oblastech souvisejících s dovolenou zatím zaměstnavatelé ve větším počtu na covid-19 nezareagovali.

Kolik letos dostanou zaměstnanci za dovolenou

Finance

Jen pětina zaměstnanců má k dispozici nově více dní dovolené a jen tři z deseti cítí ze strany zaměstnavatele větší podporu delších dovolených. Potěšující zprávou je tak snad jen výraznější podpora úplného odpojení od práce během dovolené, kterou ze strany zaměstnavatele vnímají silněji zhruba dvě pětiny zaměstnanců.

Plný odpočinek

„Čím dál více firem si naštěstí začíná uvědomovat, že pro zachování smyslu dovolené jako nástroje regenerace je nutné umět zaměstnancům zajistit prostor na opravdu plnohodnotný odpočinek. To samé přitom platí nejen pro dovolené, ale i pro běžný pracovní režim zejména o víkendech,“ zdůraznil Nicoletti a dodal: „Jen při dodržování pravidelného odpočinku lze mít ve firmě dlouhodobě motivované a angažované zaměstnance.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám