Hlavní obsah

Co se to u vás děje s daněmi, diví se šéfové zahraničních firem

Právo, Jiří Vavroň

Zahraniční vlastníci a šéfové firem působících v Česku se čím dál tím více diví, co se to vlastně u nás děje s daněmi. Ptají se, jaké daně a vlastně podle jakých pravidel budou státu platit dva měsíce před koncem roku. Nevědí co a jak účtovat partnerům. A už jim dochází trpělivost z přetahování politiků o DPH. Jen zákon o dani z příjmu byl za posledních dvacet let stokrát novelizován.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny. Zde teď skupina poslanců ODS chce zásadně překopat vládní novely daňových zákonů, byť pro ně v létě hlasovali.

Článek

V daňových zákonech se jedná o desítky tisíc stránek napěchovaných složitými, vzájemně propletenými paragrafy, které v daném znění platí vždy jen chvíli. I pro odborníka je těžké se v tom už vyznat.

„Aby to nebylo tak lehké, jedna novela platí ihned, jiná až za půl roku,“ poukazuje Martin Felenda z poradenské firmy Schaffer.

„Firmy teď plánují na příští rok. Neznají-li ale výši DPH, nemohou nic plánovat. Nejistota zvyšuje náklady. Pak mohou těžko jednat o zvyšování mezd,“ potvrdil generální ředitel Fincentra Petr Stuchlík.

Podle analytika GE Money bank Petra Gapka se daňová nejistota negativně odráží i v cenotvorbě hypermarketů.

Strašení Řeckem podráží nohy

Skutečnost, že ze čtyř variant daní vybírají politici hlavně podle svých zájmů, je podle manažerů český unikát, který má neblahé dopady. Tak shrnul poznatky z reakcí firem i předseda největšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Velkým hráčům v podnikání už podle něj začíná docházet trpělivost a hrozí, že odejdou do jiných zemí.

„Strašení lidí řeckou cestou ještě více sníží zájem nakupovat, investovat, což dál podráží ekonomiku,“ zdůraznil Středula. S odborovým předákem souhlasí v tomto ohledu i bankovní analytik. „Prospělo by, kdyby politici přestali lidi strašit a stále měnit pravidla hry,“ řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Vládní reformy včetně daní nejdou správnou cestou, soudí podle agentury STEM 76 procent občanů. Podporu reforem výrazně srážejí právě neustálé změny reforem, které jejich podporu a přesvědčení o jejich oprávněnosti a správnosti u podnikatelů výrazně snižují.

Reklama

Související témata:

Související články

České firmy prchají před daněmi do Maďarska

Maďarsko se stalo daňovým rájem pro české firmy. Prchá tam čím dál tím více tuzemských společností. Od roku 2009 do poloviny letošního roku se počet českých...

Výběr článků

Načítám