Hlavní obsah

Cizinci dluží nemocnicím desítky miliónů korun

– Praha
Právo, Monika Ginterová

Cizinci zanechávají za léčbu v českých nemocnicích každoročně miliónové dluhy. Ze zjištění Práva vyplývá, že takto vzniklé ztráty narůstají a ty staré se neumořují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukazatel v areálu Vinohradské nemocnice

Článek

Jejich vymahatelnost je totiž prakticky nulová. Dluhy se rozpouštějí do hospodaření nemocnic a jdou tak na úkor českých pacientů.

Loni zůstaly dluhy 44,5 miliónu

Za loňský rok zůstaly podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v nemocnicích za ošetření cizinců dluhy ve výši 44,5 miliónu korun. Představuje to několik stovek cizinců-neplatičů ročně.

„Jsme povinni poskytnout pacientovi neodkladnou péči, a to, že není pojištěn, není důvod k odmítnutí,“ řekla Eva Jurinová z pražské FN v Motole.

Není-li ošetření akutní, lze požadovat úhradu za léčbu nepojištěných cizinců předem. V praxi je to ale tak, že se nejprve provede ošetření či hospitalizace a teprve poté se řeší placení. Největší podíl na dluzích mají cizinci pocházející ze zemí mimo EU.

„Často se stává, že cizinec je sice komerčně pojištěn, ale zjistí-li se přítomnost alkoholu, pojišťovna léčbu stejně neproplatí,“ konstatuje mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) Martina Štanclová.

Začarovaný kruh s nemocným dítětem

Z cizinců, kteří v Česku pracují, pak představují problém ti, kteří se nemohou pojistit u státní veřejné pojišťovny, třeba VZP. Cizinci s dlouhodobým povolením k pobytu, kteří zde podnikají, se mohou pojistit jen u komerčních pojišťoven. „Stávají se pak i takové případy, že se například narodí nemocné dítě rodičům s dlouhodobým pobytem, kteří nejsou z EU. Ti si ho musí pojistit komerčně, ovšem pojišťovna jim ho nechce nemocné přihlásit. Tím se však dostávají do začarovaného kruhu, kdy cizinecká policie žádá pojištění, které jim žádná pojišťovna nechce vystavit,“ dodává Štanclová.

„Dlužníka opakovaně upomeneme, většinou se upomínka vrací jako nedoručitelná, pak ho žalujeme. Exekuce však bývá minimálně úspěšná,“ vysvětluje Jurinová.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se zase obrací o pomoc na společnost, která se zaměřuje na vymáhání dluhu v zahraničí. „Jedná se jak o částky za ambulantní ošetření, tak i za hospitalizace,“ vysvětluje Zuzana Krautová z VFN.

„Pokud cizinec nezaplatí, v některých případech spolupracujeme s cizineckou policií. Když je cizinec nalezen nebo si sám přijde prodloužit povolení k pobytu, je na něm dlužná částka dále vymáhána,“ dodává Štanclová z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN). Je-li však cizinec v Čechách ilegálně, je šance na jakýkoli úspěch nulová.

Češi v cizině platí na dřevo

Když však v nemocnici skončí zraněný Čech, léčba se hradí z jeho pojistky. Kdyby nezaplatil povinný poplatek, může to skončit až u exekutora. Stejně tak Češi, kteří cestují do zahraničí, si zvykli na to, že byť jsou pojištění, stejně musí většinou za své ošetření zaplatit v hotovosti a pak se domáhat částky u pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám